Vijesti

Elektroprivreda BiH dijeli radnicima po 750 KM, ali ne i rudarima. Sindikat: Ovo je poniženje

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine donijela je odluku da svojim uposlenima isplati jednokratnu novčanu pomoć od po 750 KM, međutim prema odluci Upravnog odbora ovog preduzeća na takvu pomoć ne mogu računati radnici rudnika iz sastava koncerna EP BiH.

Ovo je za Raport potvrdio i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH. Kako nam je kazao radi se o sramotnoj odluci koja je izazvala veliko ogorčenje rudara.

“Radnici Elektroprivrede BiH imaju razloga da budu zadovoljni, a radnici rudnika iz sastava koncerna EP BiH imaju samo argumente da budu nezadovoljni. Oni su zaobiđeni u ovoj odluci, iz Elektroprivrede se pravda da to ne može biti u njihovoj nadležnosti. Međutim, to može i mora biti u nadležnosti Elektroprivrede, jer rudnici uglja u sastavu koncerna nemaju uprave, njima upravlja EP BiH putem prokuriste i direktora”, istaknuo je.

Dodao je kako sve ovo može prouzrokovati niz velikih negativnih posljedica.

“Ovo je jedna ponižavajuća i poražavajuća odluka za uposlene u rudniku u sastavu koncerna. Proizvest će niz posljedica. Također, ima negativno dejstvo u vremenu i trenutku kada nam treba motivisan radnik u oblasti rudarstva BiH. Nevjerovatno je način na koji pravdaju ovu odluku.

Može biti novi štrajk jer je evidentno da se pokušava od određenih struktura isprovocirati sukob sa rudarima. Mi smo proteklih 12 mjeseci prošli kroz jako tešku fazu”, zaključio je Husić za Raport.

Sutra u RMU Breza najaviljena je konferencija za medije, na kojoj će se zvanično izjasniti o odluci i narednim koracima sindikata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare