Vijesti

Elmedin Konaković sa Majlindom Bregu: Što prije ratificirati potpisane sporazume

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu.

Trma su bile aktuelna politička situacija u BiH, put naše zemlje ka EU, regionalna saradnja i glavna područja djelovanja RCC-a.

Konaković je istakao da je regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Rekao je da RCC, kao operativno tijelo Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), značajno pridonosi mnogim aspektima unapređenja regionalne saradnje.

Pozdravio je potpisivanje Sporazuma o Zapadnom Balkanu bez roaminga koji je na snazi od 2021. godine.

Podržao je i regionalne sporazume o mobilnosti na samitu u okviru Berlinskog proces u novembru prošle godine.

Glavna tajnica Bregu izrazila je nadu da će zemlje Zapadnog Balkana što prije okončati postupak ratifikacije potpisanih sporazuma.

Time se omogućava putovanje uz osobnu iskaznicu u regiji te međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Naglasila je da regionalni sporazumi, zajedno s njihovom provedbom, predstavljaju pozitivan korak prema provedbi Akcijskog plana zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), ali i pripremi Zapadnog Balkana za jedinstveno tržište EU, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare