Politika

Elmedin Konaković: SDA nije poželjan partner, ne bi donijela nikakvu korist građanima

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i predsjednik NiP-a, kaže kako je na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bilo nešto više nasmijanih lica nego što je to inače u politici.

“Zaista krećemo u mandat u drugačijem okruženju. Ima malo više pozitivne energije, na koju mislim da BiH predugo čeka.

Elmedin Konaković: Drugačiji početak

Činjenice da već imamo formirano Vijeće ministara u januaru, da je Borjana Krišto imenovana za v. mandatara u godini u kojoj su održani izbori govore u prilog tome da je ovo drugačiji početak i da će, siguran sam, biti bolje nego što je bilo prije. Hoće li biti dovoljno dobro, vidjet ćemo”, kaže konaković, prenosi Federalna.ba

O OSA-i kaže da je obaveza vrlo brzo popraviti trenutno stanje u sigurnosnim agencijama i nekim drugim institucijama.

“Tamo ima oko 20 ljudi kojima je davno istekao mandat, koji nemaju nikakvu odgovornost i koji površno rade svoj dio posla. OSA ima dodatnu dimenziju. Koristi se kao ozbiljno sredstvo za pritisak na političke protivnike, da vršiti pritisak na pravosuđe.

Primijetili smo dosta nepravilnosti i zbog jednostavne procedure smjena i imenovanja oni idu na prvo mjesto, ali i zbog činjenice da je tamo najvjerojatnije najgora situacija političkih protivnika, ali će štititi sigurnost Bosne i Hercegovine”, riječi su Konakovića.

Pojašnjava da se uži izbor sveo na nekoliko ljudi.

Konaković ističe da je SDP-u poručio da se odmah mora promijeniti samo ono što je neophodno:

Nema dileme oko OSA-e

“Dakle, ni nama se ne žuri, ne lomimo koljena, niti nam je to u interesu, ali neke stvari se moraju brzo raditi. Mislim da nitko nema dilemu oko OSA-e.”

O izboru kandidata za ambasadorsko mjesto člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića kaže:

“Nismo birali člana Predsjedništva koji je stranačka marioneta. Izabrali smo Bosanca i Hercegovca koji ima hrabrosti da odlučuje. Denis Bećirović je donosio svoje odluke.

Birao je ljude onako kako je mislio da je najbolje. Ja nisam bio ministar vanjskih poslova u vrijeme kad je on to odlučio. Moja je dužnost koordinirati i komunicirati s tim ljudima, procijeniti njihovu kvalitetu, vrijednost i znanje u tim izravnim komunikacijama. Kad stignu na odredište, surađivat ću s njima vrlo profesionalno”.

Povodom zahtjeva Evriopske unije da se uvedu vize za građane Rusije, ističe da Željka Cvijanović ima jedno stajalište, a on drugo.

“Najvažnije je da smo se odmah čuli. Ona je dala negativno mišljenje, ja sam dao pozitivno mišljenje. Tako će biti u Bosni i Hercegovini dok nam se eventualno stavovi ne usaglase. To smo rekli jučer. Dodik je protiv uvođenje viza za ruske državljane.

Mi smo nakon SSP-a i statusa kandidata koji smo dobili, rekli da smo za to pitanje i oboje smo o tome normalno razgovarali. Svjesni smo da se oko nekih stvari ne slažemo. Nastojimo istaknuti stvari oko kojih se slažemo. Mislim da će biti puno više dobra za građane Bosne i Hercegovine”, kaže Konaković.

Državna imovina ključno pitanje

Elmedin Konaković ističe da je državna imovina ključno pitanje za Bosnu i Hercegovinu.

“Titular je BiH, država, Ustavni sud je to potvrdio više puta. Zakoni koji se donose u NSRS-u neće imati za posljedicu da sutra tom imovinom eventualno prometuje bilo ko osim Parlamenta BiH i državnih institucija.

Ta priča izaziva puno pažnje u javnosti. Ali, ona, prema našem mišljenju, ima taj jednostavan pravni epilog. Kad je riječ o Buk Bijeloj to su projekti o kojima želimo da razgovaramo, za koje želimo da budu izgrađeni. To je isključivo državni projekt u kojem će veliku korist imati entitet Republika Srpska.

Pokušavamo da oba entiteta imaju korist. Jučer smo na sastanku dogovorili da ćemo napraviti pravne timove. Oni će naći zakonit, ustavan put da se taj proces desi. Osjetljiva su pitanja. Interes za implementacijom je zajednički. Mislim da ćemo naći i zajednički jezik”, kaže on.

Navodi da vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH:

“Ministarstvo vanjskih poslova ima najozbiljniju ulogu nakon Predsjedništva BiH. Ja ću, kao ministar, razgovarati sa svima koji mogu doprinijeti boljem shvatanju prilika, rješavanju problema. BiH u diplomatiji što prije treba ozbiljniji pristup, moramo biti vidljiviji.”

Elmedin Konaković: Broj partnera u koaliciji varira

O Osmorci kaže da broj partnera varira.

“On je baš prava matematika. Mislim da je nakon zadnjih dešavanja, prilikom izbora delegata u Dom naroda na državnom nivou, bilo tenzija koje su prouzrokovale da je SDP odlučio. I Trojka je odlučila da nema više partnerski odnos sa projektom Za nove generacije.

Poštujući SDP-ov stav, pratimo taj stav. Ta turbulencija ne utječe puno na nivo Federacije. Imali smo jedan ozbiljan sastanak na kojem smo potvrdili opredijeljenost da ta priča ide do kraja. Da vrlo brzo izađemo sa programom, sa strukturom nove Vlade”, kaže Konaković.

Navodi da se nada da će Vlada Federacije biti formirana vrlo brzo:

“Ta realnost će isplivati na površinu za nekoliko sedmica. Kad potvrdimo rukovodstvo Federacije, vrlo brzo idemo u prijedloge mandatara i Vlade i dolazimo u fazu kada SDA odlučuje da li će blokirati život u Federaciji, pa time i u BiH, ili će se ponašati parlamentarno, demokratski i dozvoliti da većine formiraju vlast.”

Schmidt će morati intervenisati

Konaković smatra da će u konačnici visoki predstavnik Christian Schmidt morati intervenisati.

“Njegovo rješenje nas je dovelo u situaciju da su blokade čak i izvjesnije nego što su bile prije donošenja njegovog akta.

Nije nam rekao na koji način će to biti riješeno, ali sumnjam da će bilo ko posmatrati takvu vrstu blokade u periodu kad imamo politički zamah. Kad BiH više nije zemlja slučaj, nego je zemlja kojoj se otvaraju vrata.

I zamislite sad da neko stane na put nekoj pozitivnoj energiji. Politički bi bilo štetno za SDA. A ako tako ne bude onda postoji kritična masa koja će riješiti taj problem, uključujući gospodina Schmidta”, kaže Elmedin Konaković.

Kaže da je, ako se dogovore, logično da i SDA bude dio vlasti:

“Ako se ne dogovorimo, nije logično. Mogli bismo i mi tražiti da budemo dio vlasti u TK-u danas u kojem to može bez nas. I evo ne guramo se, ne plačemo. Možda je bila greška od samog starta ta isključivost na svim nivoima pristup da niko neće.

SDA ima još uvijek neke organizacije sa kojima se može sarađivati. Ali, njen vrh nije za nas poželjan partner. Mislim da nije realna opcija sa SDA bude dio vlasti. Mislim da bi ona u ovom trenutku otkočila imenovanje, ali ne bi donijela nikakvu korist građanima Federacije.

U SDP ima puno povjerenje

Jer oni koji su proizveli sve ove probleme ne mogu ih rješavati, niti ih mi sa njima možemo rješavati. Osim da se može deblokirati, od njih se više ništa ne može dobiti”, ističe Konaković.

Naglašava da u SDP ima puno povjerenje te da u izjavi Dragana Čovića nije baš vidio poruku da HDZ pregovara sa SDA:

“Nivo povjerenja koalicionih partnera HDZ-SNSD-SDA je izlizan do kraja. Tu nema više ni milimetar prostora kako bi oni jedni drugima mogli vjerovati da se neke stvari u BiH mogu mijenjati.

U BiH je sve moguće. Za NiP-ove postupke odgovaram lično, za postupke kolega ne mogu odgovarati.”

Pojašnjava da je rok za izmjene Izbornog zakona šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima.

O stanju u Kantonu Sarajevo, Elmedin Konaković kaže:

“U KS-u je bilo malo ispitivanja snaga i uspostave povjerenja na svim nivoima vlasti pa mi se čini da nema više potrebe da se čeka, odugovlači. Čekamo još uvijek ime kandidata za premijera iz Naše stranke”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare