Vijesti

Elmedin Voloder na čelu Autocesta FBiH

Elvedin Voloder, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, imenovan je za v.d. direktora Autocesta FBiH. Potvrdila je to Federalna vlada, nakon što je istekao mandat upravi na čijem je čelu Adnan Terzić, koji je tu došao kao kandidat SBB-a. Potvrđeno je i imenovanje Ivice Brkića, Ešefa Džafića, Marina Jelčića i Ajmana Šoše za v.d izvršnih direktora, do okončanja konkursne procedure, a najduže do 12 mjeseci.

Terzić je u posljednje vrijeme na meti javnosti zbog loših rezultata, odnosno činjenice da skoro ništa nije urađeno u njegovom mandatu, a prozivan je i zbog gomilanja administracije u Autocestama FBiH.

Voloder pak dolazi iz realnog sektora i dokazan je kao ekspert u struci. Poznato je kako je upravo on inicirao promjenu trase koridora V-C na dionici Konjic-Mostar, čime je ostvarena ušteda od oko 350 miliona eura. U Parlamentu FBiH je podržana njegova inicijativa da se prihodi od akciza i putarina usmjere na izgradnju brzih cesta Mostar-Široki Brijeg-granica sa Hrvatskom, Velika Kladuša-Cazin-Bhać, Orašje-Tuzla-Živinice.

PROČITAJTE  Autoceste FBiH objavile koliko su para zaradile od cestarine

Radeći u privatnom sektoru izgradio je tri kompanije koje zapošljavaju 60 ljudi, od čega čak 40 inžinjera, među kojima su četiri doktora nauka. Ipak, udjele u tim firmama je prodao.

Iza sebe ima zapažene rezultate kroz rad u Odboru za promet i komunikacije Parlamenta FBiH. U toku je realizacija gradnje gradskog autoputa kroz Sarajevo, što je najavljivao u predizbornoj kampanji pred posljednje opće izbore.Povezani postovi: