Tehnologija

Elon Musk najavio kreiranje Optimusa: Humanoidni robot koji bi jednog dana mogao zamjeniti radnike

Šef Tesle Elon Musk rekao je da je “najvažniji razvoj proizvoda” koji tvrtka planira za 2022. njezin humanoidni robot. Musk je komentirao Teslin izvještaj o zaradi u četvrtom tromjesečju prošle godine, održan u srijedu poslijepodne. Prošlu godinu opisao je kao razdoblje “proboja” za tvrtku i općenito za električna vozila, piše Newsweek.

Teslini sljedbenici možda s entuzijazmom iščekuju nadolazeća vozila tvrtke kao što su Roadster i Cybertruck, ali čini se da je Musk svoj prioritet stavio na ono što je nazvao “Optimus”, robota od 5'8” koji je otkriven na tvrtkinom danu umjetne inteligencije (AI) u augustu prošle godine.

Ako se taj potez čini bizaran za tvrtku koja proizvodi automobile, Musk je tada sugerirao da je robot zapravo prirodna progresija za Teslu budući da su njegovi modeli vozila “poput poluosjetnih robota na kotačima” zbog svojih neuronskih mreža i softverskih naprava , i da “nekako ima smisla to staviti u humanoidni oblik.”

Tokom svoje prezentacije u augustu, Musk je tvrdio da će robot, tada nazvan “Tesla Bot”, težiti 56 kg, hodati brzinom od devet kilometara na sat, imati nosivost od 20 kg i biti sposoban za podizanje tereta od 68 kg.

Dodao je da će robot imati isto AI računalo i “autopilot kamere” koje imaju Tesla vozila.

Neki analitičari nisu bili sigurni je li Tesla Bot realističan ili čak ozbiljan prijedlog – možda djelomično zato što ga je Tesla uveo tako što je nekoga obukao u kostim robota i zaplesao na pozornici. James Vincent iz The Vergea istaknuo je da Boston Dynamics, tvrtka koja godinama redovito oduševljava publiku vrhunskim izvedbama dvonožnog robota, još uvijek nije blizu komercijalnoj implementaciji modela s dvije noge.

No Musk je izjavio da će Tesla Bot “biti stvaran” s tvrtkom koja ove godine želi prototip. Rekao je kako predviđa da će robot moći obavljati običan posao i potencijalno više zadataka.

Testiranje robota

U jučerašnjem pozivu o zaradi, Musk je rekao da će robot, koji se očito interno zove “Optimus”, prvo biti stavljen na korištenje u Teslinoj tvornici “premještajući dijelove po tvornici ili nešto slično”.

Rekao je kako smatra da budući robot ima “potencijal da s vremenom bude značajniji od poslovanja s vozilima”, dodajući: “Temelj ekonomije je rad. Kapitalna oprema je destilirani rad.

“Dakle, šta se događa ako zapravo nemate manjak radne snage? Nisam siguran šta uopće znači ekonomija u tom trenutku. O tome se radi u Optimusu.”

U vrijeme pisanja ovog teksta, “Tesla Bot” se spominjao na dnu Tesline AI web stranice, a tvrtka je navela da traži inženjere koji bi joj pomogli implementirati AI “izvan našeg voznog parka”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare