Magazin

Elon Musk o američkim izborima. Iznenadio izjavom o tome koga podržava

Milijarder Elon Musk, vlasnik Twittera, apelovao je direktno na nezavisne birače u ponedjeljak.

Pozvao ih je da glasaju za republikance na ovosedmičnim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Elon Musk je u objavi na svom ličnom nalogu na Twitteru glasačima preporučio da na izborima na sredini mandata u Kongres biraju republikanske kandidate. Ovi se izbori još nazivaju međuizbori.

Podijeljena moć

“Neovisnim biračima: podijeljena moć obuzdava najgore ekscese obje stranke. Stoga preporučujem glasanje za republikanski Kongres s obzirom na to da su demokrate u predsjedništvu”, navodi se u Muskovom tvitu.

Demokrate su suočene s žestokom borbom. Njihova je svrha zadržati kontrolu nad Kongresom na glasanju u utorak.

Nestranački prognozeri izbora i ankete ukazuju na to da republikanci imaju vrlo dobre izglede za osvajanje većine u Zastupničkom domu. Velika će se borba voditi i za kontrolu u Senatu.

Ključne utrke u deset saveznih država, uključujući Pennsylvaniju, Georgiju i Arizonu, vjerovatno će se pokazati odlučujućim.

Ishod izbora će imati veliki utjecaj na preostale dvije godine predsjedavanja Joea Bidena.

Savezne institucije koje se biraju tokom međuizbora uključuju svih 435 mjesta u Zastupničkom domu SAD i 33 ili 34 od 100 mjesta u Senatu.

Manji odziv birača

Izbori u sredini mandata kroz historiju privlače manji odaziv birača od predsjedničkih izbora.

Dok su potonji imali odaziv od oko 50-60% tokom proteklih 60 godina, samo oko 40% onih koji imaju pravo glasa izlazi na birališta na međuizborima.

Historijski gledano, izbori u sredini mandata često dovode do toga da predsjednikova stranka gubi mjesta u Kongresu. Također se često vidi da protivnici predsjednikove stranke preuzimaju kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare