IT

Elon Musk želi pokrenuti novu društvenu mrežu: Otkrio šta će joj biti glavni cilj

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk ozbiljno razmišlja o pokretanju nove društvene mreže, napisao je jučer milijarder na Twitteru.

Musk je odgovarao na pitanje korisnika Twittera o tome razmišlja li o stvaranju nove platforme društvene mreže koja bi sadržavala algoritam otvorenog koda i davala prednost slobodi govora, uz minimalnu propagandu.

Musk, i sam aktivni korisnik Twittera, u zadnje je vrijeme kritičan prema toj društvenoj mreži i njezinoj politici. Rekao je da firma potkopava demokraciju jer se ne pridržava načela slobode govora.

Njegovi su tvitovi objavljeni nakon što je na Twitter stavio anketu u kojoj pita korisnike vjeruju li da se Twitter pridržava načela slobodnog govora, a više od 70 posto odgovorilo je ‘ne’.

“Posljedice ove ankete bit će važne. Molim vas, glasajte pažljivo”, rekao je u petak.

Bude li Musk odlučio izgraditi novu društvenu platformu, pridružit će se sve većem broju tehnoloških firmi koje se pozicioniraju kao šampioni slobode govora i nadaju se privući korisnike koji smatraju da im se se guši sloboda govora na platformama poput Twittera, Facebooka u vlasništvu Meta Platformsa i Googleovog YouTubea.

Nijedna od firmi, uključujući Truth Social Donalda Trumpa, Twitterove konkurente Gettr i Parler i videoplatformu Rumble, do sada se nije približila dosegu i popularnosti tih mreža.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare