Elvedin Okerić pohvalio Fortu i najavio nove prioritete
Politika

Elvedin Okerić otkrio prioritet nove Vlade KS: Zdravstvo će biti u fokusu. Nemar ga je uništio

Predsjedavajući Skupštine Kanona Sarajevo Elvedin Okerić ocijenio je da je pozicija vlasti veoma stabilna, budući da stranke koje čine većinu imaju 24 zastupnika. Ističe da je koncept transparentnosti i odgovornosti nadjačao dosadašnje koaliranje bez jasnih principa i smjernica.

Elvedin Okerić je u intervju za Fenu govorio o stabilnosti skupštinske većine, prioritetima i planovima rada tog zakonodavnog tijela. Ali o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade.

Iako su prethodne dvije godine radili na granici kvoruma, Okerić kaže da su i tada vrlo dobro funkcionirali. Kaže da su 74 zakona uputili u javnu raspravu te mnogim građanima osigurali prava. Nabrojao je naknade za porodilje, naknade za porodice s troje i više djece, subvencije za upis u vrtiće, pomoć mladima za kupovinu stanova te finaliziranje projekta stambenog zbrinjavanja porodica šehida i poginulih boraca.

“To govori da je ključno političko opredjeljenje, a ne broj ruku koje percipiraju u vlasti”, poručio je Okerić.

Kanton Sarajevo primjer drugim nivoima vlasti

Istakao je da je nova koalicija, koju čine NIP, SDP, NS, SBiH i stranka Za nove generacije, a koja se može zvati ‘Sarajevski dogovor 22-26’, jasno opredijeljena da popravlja stanje u društvu, da se bori protiv korupcije te da poboljša uvjete života građana.

Naglasio je da je u dosadašnjem radu Skupština KS pokazala drugim kantonima, ali i višim nivoima vlasti da je moguće mijenjati stanje. Ali da je neophodno političko opredjeljenje. Okerić je podsjetio da je snažan fokus Vlade KS bio u jačanju pronatalitetnih politika, na djeci, odgoju, obrazovanju i mladima.

Ističe da će u naredne četiri godine fokus ostati isti. Ali će dodatno težište biti na reformi zdravstva, sigurnosti i jačanju Uprave policije KS, osnaživanju komunalnih preduzeća, sanaciji i izgradnji nove kanalizacione i vodovodne mreže, te komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo.

“Nismo riješili sve probleme, ali su građani prepoznali koncept rada ‘Trojke’. Osvojili smo 19 mandata, četiri mandata više u odnosu na 2018. godinu. Otvorili smo vrata strankama koje na sličan način žele participirati u vlasti, kao što je Stranka za BiH, koji su odlučili da učestvuju u odgovornom obnašanju vlasti”, pojasnio je.

Okerić kaže da će budžet Kantona Sarajevo zavisiti od inflacije koja je uzrokovana brojnim okolnostima te povećanja nadzora i kontrole u javnoj upravi.

“Uspostavom Ureda za borbu protiv korupcije, uspjeli smo da pojačanom kontrolom akumuliramo budžet u KS. Njega smo onda usmjerili na realne potrebe građana”, istakao je.

Plan je i raditi na reformi zdravstvenog sektora, kaže Okerić, budući da zbog pandemije u prethodnom periodu nisu uspjeli predložiti izmjene i dopune zakonskih propisa.

“Bavili smo se kapacitiranjem ljudskih resursa i odgovorom na izazove i posljedice pandemije. Stanje u zdravstvu su posljedice dugogodišnjeg nemara i nesistemskog djelovanja”, naglasio je Okerić.

Pohvalio je rad Ministarstva privrede KS tokom pandemije, ističući da su privrednicima omogućili da ne otpuštaju radnike kako bi se javna potrošnja održala.

Elvedin Okerić pohvalio Edina Fortu

Govoreći o pregovorima oko formiranja Vlade KS koji su u toku, Okerić je rekao da trenutno dogovaraju principe i mjere. Oni će biti sastavni dio sporazuma o koaliranju, a nakon toga, pristupit će se raspodijeli resora.

Izrazio je zadovoljstvo radom aktuelnog premijera Edina Forte i svih ministara u Kantonalnoj vladi. Tvrdi da su odgovorno i efikasno radili svoj posao. Većina ministara će, dodao je, biti kandidati za formiranje nove Vlade. Osim onih koji su već preuzeli mandate u parlamentima i odlučili biti dio zakonodavne vlasti.

Na pitanje očekuje li burne i turbulentne sjednice, Elvedin Okerić je kazao da ne očekuje ništa što već nije vidio. Istakao je da je pozicija u proteklom periodu pokazala opredijeljenost da uspostavi napredak i razvijanje Kantona Sarajevo.

“Usporavali su nas, ali nas nisu mogli zaustaviti. Upornošću smo pokazali da smo snažno opredijeljeni da popravljamo stanje u društvu i da budemo servis građanima”, zaključio je Okerić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare