Svijet

EMA: Članice EU trebaju same odlučiti kako će postupati s AstraZenecom

Evropske zemlje trebale bi same odlučiti kako će postupati s upotrebom vakcine AstraZenece na temelju svojih stopa zaraza i dostupnosti alternativnih cjepiva, objavio je evropski medicinski regulator.

Nekoliko evropskih zemalja najavilo je ograničenje upotrebe vakcine AstraZenece među mlađim ljudima zbog pojave rijetkih krvnih ugrušaka, većinom kod žena mlađih od 60 godina u dvije sedmice od vakcinacije.

No Evropska agencija za lijekove (EMA) suzdržala se od davanja preporuka i navela da bi zemlje trebale same procijeniti rizik s obzirom na lokalne uvjete koji se vrlo razlikuju unutar bloka.

“Trudimo se pružiti što više informacija možemo o identificiranim prednostima i rizicima i na temelju toga i pandemijske situacije u zemlji članici – stopi zaraze, dostupnosti različitih vakcina – države članice mogu donijeti različite odluke o tome koga vakcinisati”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke u brifingu.

PROČITAJTE  SAD otvara granice za putnike koji su potpuno vakcinisani

Cooke je rekla da je rizik smrtnosti zbog covida-19 “puno veći” od rizika smrtnosti od rijetkih nuspojava.

“Vrlo je važno da koristimo vakcine i pobijedimo ovu pandemiju”, rekla je Cooke.

Sabine Straus, predsjednica Odbora za sigurnost EMA-e, rekla je da nuspojave nisu neočekivane.

EMA je do 4. aprila zaprimila izvještaje o 169 slučajeva rijetkih krvnih ugrušaka u mozgu, odnosno cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) na 34 miliona primijenjenih doza u Evropskom privrednom prostoru (EEA), dodala je Straus.

Također su zabilježena tri slučaja krvnih ugrušaka s niskim trombocitima nakon vakcinacije cjepivom Johnson & Johnson, rekao je dužnosnik EMA-e za analizu podataka Peter Arlett. Stručnjaci su rekli Reutersu da je prerano reći jesu li ti slučajevi povezani s vakcinom.

PROČITAJTE  Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože

AstraZeneca je saopćila da sarađuje s evropskim i britanskim regulatorima na izmjeni informacija na njihovoj vakcini protiv covida-19 nakon što su regulatori objavili da se krvni ugrušci u mozgu trebaju navesti kao rijetka nuspojava vakcine.

“Oba ova mišljenja potvrdila su da vakcina nudi visoku zaštitu protiv svih ozbiljnosti covida-19 i da su te koristi i dalje daleko veće od rizika”, navela je AstraZeneca.

“Ipak, došli su do mišljenja da postoji mogućnost da su ti događaji povezani s vakcinom i zatražili da se navedu kao iznimno rijetka nuspojava. AstraZeneca aktivno sarađuje s regulatorima kako bi unijela promjene u informacije o proizvodu”, dodaje se u priopćenju.Povezani postovi: