Nauka

EMA o AstraZeneci: Krvni ugrušci mogu se smatrati rijetkom nuspojavom vakacine. Imamo teoriju o okidaču

Evropska agencija za lijekove danas je potvrdila da postoji povezanost vakcine AstraZenece i neobičnih krvnih ugrušaka, ali je naglasila da je korist i dalje veća od rizika nuspojava.

“Nakon istrage više desetaka slučajeva nastanka krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja AstraZenecom u EU, sigurnosni odbor EMA-e je zaključio da su koristi AstraZenece sveukupno veće od rizika koji donose nuspojave. Covid-19 je vrlo ozbiljna bolest, koja svakodnevno u EU odnosi stotine života. Ova vakcina se pokazalo kao visoko učinkovito, ono sprečava hospitalizacije i teške oblike bolesti. Vakcina spašava živote i izuzetno je važno u borbi protiv covida”, rekla je ravnateljica EMA-e Emer Cooke.

EMA je istražila 86 prijavljenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka. U Evropskom ekonomskom prostoru, sastavljenom od članica Evropske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je vakcinisano 9.2 miliona ljudi.

PROČITAJTE  Tvorci vakcine: ‘Pfizer nas je isprva odbio, ali ja sam u glavi imao scene aviona iz Wuhana s kliconošama... Bio sam u pravu‘

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18.1 milion vakcinisanih do 24. marta.

“Zaključili smo da bi stvaranje neobičnih krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskim trombocitima trebali biti navedeni kao moguće rijetke nuspojave vakcine”, rekla je Cooke.

“Kad milioni ljudi prime vakcinu, moguće su vrlo rijetke nuspojave koje nisu uočene tokom kliničkih istraživanja. Ovo nam pokazuje da naš sistem nadzora djeluje. Ovi vrlo rijetki događaji su identificirani.”, rekla je Cooke.

Većina prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka prijavljena je kod žena mlađih od 60 godina unutar dvije sedmice od primanja vakcine.

“Zaključak naše istrage je da su krvni ugrušci vrlo rijetka nuspojava vakcine AstraZenece”, rečeno je na press konferenciji.

“Većina slučajeva zabilježena je kod žena mlađih od 60 godina, ali na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama. AstraZeneca će morati provesti dodatna istraživanja kako bi istražila pojavu krvnih ugrušaka”, poručila je EMA.

PROČITAJTE  Pfizer objavio da je njihova vakcina sigurna i za djecu od 5 do 11 godina

Peter Arlett, dužnosnik EMA-e zadužen za analizu podataka, usporedio je rizik od AstraZenecine vakcine s kontracepcijskim sredstvima, koja u malom broju na velikoj skali isto izazivaju slučajeve zgrušavanja, no i dalje se koriste.

Šta dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka? EMA ima teoriju

EMA je objavila da je jedno moguće objašnjenje stvaranja krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita bio “odgovor imunološkog sistama organizma, koji vodi stanju sličnom onom koje se ponekad događa kod pacijenata koji su primili lijek heparin (trombocitopenija uzrokovana heparinom odnosno HIT)”.Povezani postovi: