Magazin

Emmanuel Macron oduševio se ručkom u Esplanadi. Otkriveno šta je jeo

Hrvatski državni vrh sastao se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na ručku u elegantnom restoranu Zinfandel´s, smještenom u prelijepom zagrebačkom hotelu Esplanade. Time je francuska delegacija završila svoju prvu službenu posjetu Hrvatskoj. Uz državnike, na ručku su se okupila istaknuta imena iz društvenog života poput Tereze Kesovije, Zlatka Dalića i drugih. Nešto iza 13 sati niz crnih automobila stiglo je pred Esplanadu, a na samom ulazu dočekani su uz gardu sinjskih alkara.

Jutarnji list saznaje da se na svečanom ručku u Esplanadi služio meni od četiri slijeda uparen s vinima istaknutih hrvatskih vinara. Prvi slijed bila je terina od prepelica, pečeni paradajz, tortica od poriluka, a zatim čuveni kremasti rižoto s tartufima i listići paškog sira. Naime, glavna chefica Ana Grgić Tomić posebno je poznata po sjajnim rižotima koji su svojevremeno uvršteni u prestižni vodič Guida Gallo. Prije nekoliko godina Ana Grgić Tomić oduševila je britanski prinčevski par, prestolonasljednika Charlesa i njegovu suprugu Camillu rižotom od šparoga i bijelih tartufa čime je chefica Esplanade htjela dočarati Istru. Princ i vojvotkinja su po povratku u hotel poslali svog ličnog kuhara da uzme recept za upravo taj rižoto.

Za glavno jelo poslužena je janjeća koljenica s kremom od celera, dauphinioise s ružmarinom i umakom od začinskog bilja. Za desert su kušali šnenokle s kremom od vanilije, marmeladom od šumskog voća i mente nakon čega je uzvanicima poslužena kafa.

Od vina su posluženi pjenušac Tomac Diplomat Extra Brut, Pošip Nerica iz 2020. godine, Sauvignon Korak 2020. godine, Plavac Mali Majstor Jako vino, Brač 2016. te Bodren Cuvee iz 2017. godine

Esplanade Zagreb Hotel oduvijek je privlačio slavne i poznate goste, još otkako je otvoren, davne 1925. godine. Tokom posjete Nikite Hruščova na meniju se našla patka u crvenom zelju. Leonidu Brežnjevu i njegovoj delegaciji servirana je srnetina a la wild i rakovi. Princ Sihanuk je bio tako oduševljen večerom koju su kuhari Esplanade pripremili da je poklonio glavnom kuharu Martinu Mačeku zlatni pribor za desert kao nagradu. Esplanadini su kuhari također oduševili predsjednika Nixona svojom kulinarskom sposobnošću. Britanska kraljica Elizabeta iskazala je posebno divljenje kuharskim sposobnostima i darovala je glavnog kuhara zlatnim dukatom za stručno pripravljena jela od ribe na dalmatinski način. Italijanskom je političaru Fanfaniju servirana koljenica na kraljevski način, što je bio poznati specijalitet hotela, a Elisabeth Taylor posebno se zaljubila u Esplanadine štrukle.