Region

Emotivan status gradonačelnika Podgorice: O Srebrenici, Beranima, zločincu Mladiću

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković otkrio je kako je na njega djelovao film “Quo Vadis, Aida” koji je nedavno pogledao, ali se osvrnuo i na inicijativu da Berane dobiju ulicu po ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“Gledao sam nedavno film ‘Quo vadis, Aida?’. Preporučio mi ga je najveći živi glumac bivše Jugoslavije, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, moj prijatelj Emir Hadžihafizbegović. Emir u filmu glumi pripadnika Vojske RS. Radnja se dešava u Srebrenici, jula 1995. godine. U stvarnom životu, Emir je u genocidu izgubio 40 članova familije. Film sam jedva odgledao do kraja i, nakon toga, nijesam mogao da spavam.

Na dan kada je njegova vojska ubila 68 ljudi na sarajevskoj tržnici Markale 1994. godine, Ratko Mladić dobija priznanje od komisije za imenovanje ulica u Beranama, na čijem čelu se nalazi predsjednik lokalnog parlamenta. Komisiju čine članovi lokalnog DF-a i Demokrata. Predsjednik Opštine kaže da neće podržati taj prijedlog jer ‘ne postoje zakonski uslovi za tako nešto’.

Dok se posipamo pepelom i, u onome što je bilo prije 30.08. opet tražimo opravdanje za zlo, Evropska unija nas opominje da nije dozvoljeno slaviti ratne zločince. Ponosna, slobodarska, antifašistička Crna Gora se danas stidi pred svijetom”, kazao je Vuković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare