Ekonomija

Energetski summit u Neumu: U fokusu evropska energetska i klimatska politika

Evropska energetska i klimatska politika bit će glavna tema Energetskog summita u Bosni i Hercegovini 2020., koji će se od 18. do 20. marta održati u Neumu.

Summit će okupiti više od 400 učesnika, ključnih aktera energetskog sektora u BiH, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnike nevladinih organizacija koji će razgovarati o evropskoj energetskoj i klimatskoj politici, obavezama koje ona predviđa i izazovima njene implementacije u BiH.

Organizatori skupa su USAID Projekat asistencije energetskom sektoru u BiH (USAID EPA) i Britanska ambasada Sarajevo, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Naglašavajući da je energija ključni aspekt sigurnosti za državu i pokretač privrednog rasta, direktor USAID projekta asistencije energetskom sektoru u BiH (USAID EPA) Mak Kamenica, istakao je da je izuzetno važno da se što prije pokrene dijalog ključnih aktera u sektoru o neophodnim reformama shodno zahtjevima Energetske zajednice.

Na ovogodišnjem summitu razgovarat će se također i o stanju tržišta električne energije i plina, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije te ulozi žena u energetskom sektoru, a sve u cilju pronalaska najpogodnijih rješenja za privredu i građane BiH, saopćili su organizatori.Povezani postovi: