Region

Epidemiolog Kon nema dobre vijesti: Pitanje trenutka kada će delta soj pokoriti svijet

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa, ali je da je jasno da je pitanje trenutka kada će tako dominantan virus pokriti čitav svijet.

Kon je za RTS rekao da oni koji nisu vakcinisani ne treba da odlaze na velika okupljanja i pozvao sve građane, naročito mlade, da se vakcinišu, ističući da postojeće vakcine štite i od novih sojeva koronavirusa.

Ukazao je da je važno da li će delta soj u većim klasterima, grupama ući u zemlju ili će ući pojedinačno.

“Mi imamo relativno solidnu situaciju, u smislu da imamo dosta vakcinisanih, ali imala je i Britanija, ima je i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio broj novozaraženih”, upozorio je Kon.

Kon je dodao da treba voditi računa o okupljanjima i frekvenciji kontakata.

Kada je riječ o bržem širenju delta soja koronavirusa, Kon je naveo da se spominje brže prenošenje 40 do 60 posto.

“Prvobitni virus se prosječno prenosio od jednog zaraženog na tri novozaražena, a ovaj se prosječno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo spriječili njegovo prenošenje”, objasnio je Kon.

Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u posljednjih pet dana povećava i broj umrlih.

Kon je istakao da nas postojeće vakcine štite i od novih sojeva i ukazao da je vakcinacija jedini izlaz iz ove situacije.

“Sada sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti sigurna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi”, ukazao je Kon.

Preporučio je svima koji nisu vakcinisani da ne idu na takva okupljanja, prenosi Tanjug.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare