Region

Epidemiolog Kon: Sada imamo eksplozivno prokužavanje

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon komentirao je trenutnu situaciju u Srbiji s koronavirusom. Kazao je da se situacija popravlja ali da je ipak ogromna opasnost.

“Situacija u Beogradu jeste bolja. Ako postoji nesto što je koherentno to su podaci koje dobijamo iz kovid ambulanti. Koliko ima respiratornih bolesti, pregleda, sumnji, sve te linije su koherentne i pokazuju postepen pad. Sumnjivih na kovid je prije 13. jula bilo preko 900, pa je taj broj poslije 13. jula počeo da se smanjuje i bilo je između 750 – 850 sve do 18. jula. Sada 18. i 19. juli taj broj je ispod 600. To jasno ukazuje da su ove mjere koje se primenjuju djeluju” rekao je Kon, prenosi Blic.

On je gostujući u jutarnjem programu TV Pink rekao da imamo iskustvo opuštanja koje ne bi smelo da nam se ponovi.

Kaže da borba tek predstoji.

“Da bi stala epidemija postoji samo jedan jedini način, a to je kolektivni imunitet. Dobija se ili zaražavanjem, najbolje takozvanim tihim prokužavanjem koji daje blage slike bolesti, a sada imamo eksplozivno prokužavanje. Vakcinalni kolektivni imunitet, koji dobro poznajemo, bolesti kojima se štitimo vakcinom, vratile bi se ako bi prestali sa vakcinacijom, vakcinacija je za mene kolektivni imunitet”, rekao je Kon i dodao „ili biramo vakcinu ili zaražavanje, a dok vakcina ne dođe moramo da preduzimamo nefarmaceutske mjere – distanciranje, pranje ruku, higijenu, smanjene kontakte”.

On se osvrnuo i na prenošenje virusa putem zraka.

“Sve više ima posrednih dokaza da se i aerogeno prenosi što ima svog značaja. Da bi se prenio, treba da bude infektivna doza dovoljna u zraku. To je bio slučaj u zdravstvenim ustanovama kod virusa SARS1 , ovoga puta imamo jasno diferencirana mjesta gdje je dolazilo do super prenošenja. Najčešće i najviše se pominju proslave matura i razna slavlja, pjevanje, sve su to situacije kada se više izbacuju svi mikroorganizmi”, objasnio je Kon.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare