Region

Epidemiolog Kon upozorava: Situacija u bolnicama je katastrofalna. Nemamo dovoljno kreveta, pacijenti se šalju kući prije vremena

Član Kriznog štaba epidemiolog doktor Predrag Kon smatra da donijete nove mjere protiv virusa korona nisu dovoljne i pozdravljajući uvođenje kovid propusnica navodi i da je lično skeptičan da će se rezultati brzo vidjeti jer, kako je objasnio, odnose se samo na ugostiteljske objekte i to nakon 22.00 časa.

“Pozdravljam donošenje mera, trebalo je još u junu da se donesu. Nisam zadovoljan jer mislim da ove mere neće biti dovoljne. Mi (lekarski deo Kriznog štaba) smo jasno rekli šta smo imali još 5. oktobra, a od tada se baš ništa nije promenilo”, kazao je dr Kon na TV Prva.

Ističe da se nažalost ni situacija po pitanju imunizacije nije poboljšala, a da je u bolnicama situacija katastrofalna jer, kako kaže, nema dovoljno ležajeva, pa se pacijenti otpuštaju i prije vremena.

“Situacija je jako loša, nemamo način da povećamo obuhvat vakcinacijom, da steknemo kolektivni imunitet”, kazao je Kon ukazujući da je čak i kolektivni imunitet propustljiv.

Prema njegovim riječima, ljekarski dio Kriznog štaba je tražio da se sve zatvara u 17.00 časova, odnosno da se u to vrijeme zatvaraju tržni centri, prodavnice, kafići, a da budu otvorene samo prodavnice sa namirnicama, za gorivo i lijekove.

PROČITAJTE  Grčka uvodi obaveznu vakcinaciju za starije od 60 godina

Takođe, tražili su, kako kaže, da zabrana okupljanja bude poslije 17.00 časova.

“To je osnova, a uz to smo tražili da se snažno radi na vakcinaciji jer je jedini izlaz masovna vakcinacija”, kazao je dr Kon.

Kada je riječ o kontroli kovid propusnica, Kon kaže da će moći da se vrše ili preko papirne forme ili na mobilnim telefonima.

“Samo skeniranje QR koda omogućava onome ko kontroliše da vidi da li je zeleno, odnosno ispravno ili ne”, kaže.

Dodaje i da je bitno da su urađene edukacije, odnosno priprema za sve inspekcije koje će raditi na kontroli.

Bitno je, kaže i zaoštravanje te kontrole i dodaje da je ljekarski dio Kriznog štaba zahtijevao i da, osim finansijske kazne, javno budu objavljivani oni koji prekrše tu mjeru.

Prema njegovim riječima, poslije 22.00 časa uglavnom rade noćni klubovi i ta mjera se prvenstveno odnosi na njih.

Ukazuje da je pred nama sezona respiratornih bolesti tako da vakcinacija nije sada važna samo protiv kovida, već i protiv gripa i pneumokoka, odnosno protiv upale pluća.

PROČITAJTE  Njemačka u panici zbog covida: Moramo djelovati kako bismo zaustavili katastrofu

“Kod svih respiratornih infekcija dolazi do pada imuniteta i pojačana je osjetljivost na bakterijske infekcije, mi imamo vakcine i za grip i za pneuomokoke”, dodaje.

Komentarišući slučaj preminulog dječaka od 16 godina od posljedica virusa korona, kao i to što je sve veći broj zaraženih među školskom populacijom.

Kon kaže da svakodnevno testiranje pokazuje da je 20 odsto inficiranih od ukupnog broja svakog dana mlađih od 20 godina.

“To ukazuje da se virus žestoko spustio među populaciju školske dece. Imamo mlade na respiratoru, imamo smrtni ishod, ne može se bolje očekivati i legitimno je pitanje da li je vreme da se razmišlja o onlajn nastavi”, ukazuje Kon.

Dodaje da su juče razgovarali o onlajn nastavi i kaže da će Nacionalni koordinacioni tim raspravljati o tome.

“To zavisi od podataka, procene, još uvek su podaci takvi da se deca zaražavaju u porodici i donose virus u školu i sve više se otkriva da iz škole nose kući. Motor svake epidemije su kolektivi”, istakao je Kon.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare