Region

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru nestabilna, oko 1.000 aktivnih slučajeva

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru Ervin Ćorović ocijenio je danas da je epidemiološka situacija u tom gradu i dalje nestabilna pošto je u bolnicama oko 160 covid pacijenata dok je na kućnom liječenju oko 1.000 građana sa potvrđenom infekcijom.

Ocijenio je da je potrebna veća kampanja za vakcinaciju, koja po njegovim riječima predstavlja „jedini lijek protiv ove zaraze“.

„Situacija se zaravnila na visokom nivou, ali očekujemo da će uz poštovanje mjera i veći broj vakcinisanih doći do pada brojki“, kazao je Ćorović novinarima poslije sjednice novopazarskog Štaba za vanredne situacije.

Naveo je da se od ponedjeljka u covid ambulanti Doma zdravlja primjenjuje antivirusni lijek favipiravir, koji se po njegovim riječima, pokazao kao veoma efikasan u prvoj fazi infekcije.

Direktor Doma zdravlja je dodao da će se o inicijativi ugostitelja da im se omogući da za vrijeme ramazana rade za vrijeme iftara, odnosno od 19.30 do 23.30 časova, odlučivati poslije konsultacija sa gradskim Stručno-operativnim timom i vladinim Kriznim štabom za suzbijanje epidemije.

„Nakon toga ćemo donijeti odluku o upućivanju apela Kriznom štabu da donese takvu mjeru i omogući našim ugostiteljima da rade produženo. Ja sam kao ljekar protiv toga, s obzirom na tešku situaciju, ali razumijemo i zahtjeve ugostitelja koji već godinu dana ne rade“, rekao je Ćorović.Povezani postovi: