Svijet

Erdogan: Gradimo 200.000 domova za izbjeglice koje se iz Turske žele vratiti u Siriju

Turska, koja ima više sirijskih izbjeglica nego bilo koja druga zemlja na svijetu, planira izgraditi 200.000 domova na sjeveru Sirije kako bi se otprilike jedna četvrtina izbjeglica dobrovoljno preselila, objavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Uz finansiranje međunarodnih grupa za pomoć, radili smo na projektu izgradnje 200.000 domova na 13 lokacija u Siriji kako bismo premjestili milion sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, uključujući i izgradnju škola i bolnica”, rekao je Erdogan novinarima u glavnom gradu Ankari nakon sjednice turske Vlade.

Dodao je kako “niko ne treba sumnjati da će broj Sirijaca u Turskoj pasti na razumne brojke sve dok im se pruže neophodne mogućnosti za dobrovoljni povratak”.

U Turskoj se nalazi više od četiri miliona izbjeglica koji su sklonište u toj zemlji potražili u jeku sirijskog građanskog rata.

Posljednjih godina turska vojska je radila na tome da područja sjeverne Sirije u blizini Turske budu bezbjedna za preseljenje, dok su turske agencije i grupe za pomoć izgradile škole, bolnice i druge elemente funkcionalnih zajednica. 

Rekavši da svi stranci u Turske podliježu određenim pravilima o životu i radu bez obzira na zemlju porijekla, Erdogan je naveo da se oni koji se ne pridržavaju ovih pravila deportuju.

“Broj Sirijaca deportovanih na ovaj način premašio je 20.000, a broj državljana drugih zemalja je veći od 21.000”, dodao je turski predsjednik.

Glavni cilj značajnog procenta neregularnih migranata koji dolaze u Tursku je zapravo odlazak u Evropu, istakao je on.

U međuvremenu, broj Ukrajinaca koji su potražili sklonište u Tursku u jeku rata koji traje dva i po mjeseca skoro je 100.000, dodao je Erdogan.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine kada je režim spriječio prodemokratske proteste.

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih naroda, u sukobu je poginulo više od 350.000 ljudi, ali organizacije za ljudska prava procjenjuju da je broj poginulih između 500.000 i 600.000.

Preko 14 miliona je moralo napustiti svoje domove, postajući izbjeglice ili interno raseljeni, pokazuju podaci Evropske unije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare