Svijet

Erdogan kreće u konačni obračun s društvenim mrežama. Pripremio zakon koji će ih uništiti

Vladajuća turska stranka predložila je zakon kojim bi se uvela veća kontrola nad društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka, nakon što su predsjednika Tayyipa Erdogana naljutili twittovi na račun njegova unuka.

“Želimo obračunati s uvredama, psovkama i zlostavljanima na društvenim medijima”, rekla je Özlem Zengin, zamjenik predsjednica zastupničkog kluba stranke Pravde i razvoja (AKP) predsjednika Tayyipa Erdogana.

Mreže, koje svakodnevno koristi više od milion korisnika u Turskoj, morat će imenovati zakonskog predstavnika u zemlji.

Ako to ne učine, platit će kaznu a propusnost mreže postupno će se smanjivati najprije za 50 posto, a kasnije za 90 posto, prenosi novinska agencija Anadolija. To će ih učiniti potpuno neupotrebljivima.

PROČITAJTE  Erdogan zadao strahovit udarac NATO-u: Turska neće podržati članstvo Švedske i Finske u savezu

Erdogan je ranije ovoga mjeseca zaprijetio da će donijeti zakon o društvenim medijima nakon što je objava njegova zeta na Twitteru o rođenju sina izazvala niz kritičnih komentara.

“Kakav sretnik, nikada neće biti gladan, neće morati kopati po kontejnerima, ići će u privatne škole…Sreća, što drugo reći…”, napisao je jedan korisnik.

“Razumijete li zašto smo protiv društvenih medija kao što su YouTube, Twitter and Netflix? Da bi iskorijenili taj nemoral!”, rekao je Erdogan.

Pozvao je mreže za “izopačenost” i nazvao ih “izvorom laži, kleveta, napada na osobna prava i ubojicama karaktera”.

Globalne kompanije sa sjedištem na Zapadu optužio je da zatvaraju oči pred kršenjima pravila u Turskoj.

PROČITAJTE  Policija 40 minuta nije ulazila u školu u kojoj se događao pokolj. Tražili su ključ

Očekuje se da će zakon proći jer AKP i njegov desničarski partner Nacionalni pokret imaju većinu u parlamentu.

U Turskoj su blokirani deseci hiljada stranica na internetu, a zabrana Wikipedije uklonjena je u januaru nakon gotovo tri godine.

Ankara redovito hapsi i procesuira ljude koji na društvenim mrežama kritiziraju vladu i njezine politike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare