Svijet

Erdogan najavio kandidaturu za predsjednika iduće godine: Izgradit ćemo moćnu Tursku

Predsjednik Turske i čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je ponovo potvrdio da će predstojeći opći izbori u toj zemlji biti održani na vrijeme, sredinom juna iduće godine, a ne ranije, čime je otklonio bilo kakve spekulacije o vanrednim izborima.

U obraćanju na sastanku pokrajinskog Savjetodavnog vijeća AK Partije u egejskoj provinciji Izmir, Erdogan je objavio da će se kandidirati za još jedan mandat na izborima sljedeće godine.

“Kandidat Narodne alijanse za predsjedničke izbore je Recep Tayyip Erdogan”, rekao je on.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Stranka nacionalnog pokreta (MHP) već ranije su pod nazivom “Narodna alijansa” dogovorili zajednički nastup na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

“Baš kao što smo u proteklih 20 godina pružali usluge našoj državi, nadam se da ćemo i u narednom periodu zajedno izgraditi veliku i moćnu Tursku”, rekao je Erdogan.

AK Partija je prvi put došla na vlast na izborima u novembru 2002. godine.

U Turskoj će u junu 2023. godine biti održani izbori na kojima će birači izabrati predsjednika, kao i svih 600 članova državnog parlamenta.

Predsjednik i parlamentarni zastupnici u Turskoj biraju se na petogodišnji mandat, a predsjednik ima ovlaštenje da raspiše prijevremene izbore.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare