Svijet

Erdogan nakon sastanka sa Merkel: Želimo sa Njemačkom dostići obim trgovinske razmjene od 50 milijardi dolara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska sa Njemačkom želi dostići obim trgovinske razmjene od 50 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nadam se da će se uspješni rad koji smo imali sa gospođom Merkel nastaviti na isti način i tokom mandata nove vlade Njemačke”, kazao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u vili Huber u Istanbulu.

Istakao je da su tokom današnjih sastanaka detaljno razgovarali o aktuelnim pitanjima koja su na dnevnom redu, posebno o bilateralnim odnosima Turske i Njemačke.

“Turska zajednica u Njemačkoj predstavlja najvažniji društveni aspekt naših odnosa, oni predstavljaju naše zajedničko bogatstvo”, rekao je turski predsjednik.

PROČITAJTE  Bjeloruski autokrata Lukašenko objavio listu "neprijateljskih država". Među njima i dvije sa područja bivše Jugoslavije

Dodao je kako vjeruje da će Merkel i u narednom periodu nastaviti pružati doprinos s ciljem jačanja odnosa dviju država.

“Uvjeren sam da će kancelarka Merkel i u budućnosti pružati značajan doprinos tursko-njemačkom prijateljstvu”, kazao je Erdogan.

Dotakao se i ključnih problema i izazova s kojima se suočavaju pripadnici turske zajednice u Evropi.

“Rasizam, islamofobija, ksenofobija i diskriminacija, nažalost, i dalje su glavni problemi turske zajednice u Evropi”, rekao je.

Kako je kazao, tokom sastanka s njemačkom kancelarkom razgovarano je i o pitanju izbjeglica i migracija.

“Kada je riječ o izbjeglicama, Turska je postala gotovo kao kuća za goste”, istakao je Erdogan u obraćanju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je stigla u posjetu Republici Turskoj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare