Vijesti

Erdogan: Napad na Al-Aksu je napad na muslimane u Istanbulu, Kairu, Bakuu, u Sarajevu…

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je sinoć cijeli svijet, da se zajedno sa islamskim zemljama efikasno suprotstave Izraelu i njegovim napadima na džamiju Al-Aksu i sve domove Palestinaca.

“Svijet koji ne može zaštiti Al-Quds i muslimane znači svijet koji je već povukao osigurač bombe za samouništenje”, rekao je turski predsjednik nakon iftara koji je u Istanbulu.

Erdogan je podsjetio na divljačke izraelske napade na Palestince u blagoslovljenom mjesecu ramazanu.

“Nasilnička država Izrael, teroristička država Izrael divljački i bez imalo savjesti napada muslimane u Al-Qudsu koji imaju za cilj samo sačuvati svoje hiljadugodišnje domove, svoju zemlju”, rekao je Erdogan i nastavio:

“Pozivam cijeli svijet, na čelu s islamskim zemljama na efektivno suprotstavljanje Izraelu naspram njihovih napada na džamiju Al-Aksa, grad Al-Quds i sve domove Palestinaca”.

PROČITAJTE  Demonstranti traže ostavku Erdoganove vlade, policija razbila proteste u Istanbulu

Erdogan je dodao da je dužnost svakoga ko se naziva čovjekom da se suprotstavi bespravnim, nehumanim i prljavim izraelskim napadima koji prljaju Al-Quds, grad koji objedinjuje svete vrijednosti triju vjera.

“Svi koji se jasno ne usprotive napadima Izraela, indirektni su saučesnici nasilja koje se tamo sprovodi”, rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da je zaštia Al-Qudsa i Al-Akse dužnost svakog muslimana.

“Napad na bogomolje u Al-Qudsu, na čelu s Al-Aksom, napad je na nas. To je napad na muslimane u Al-Qudsu, ali i na muslimane koji obilaze Kabu u Mekki, to je napad na muslimane koji su u blizini poslanika Muhammeda a.s. u Medini. To je napad na muslimane u Diyarbakiru, Istanbulu, Kairu, Islamabadu, Jakarti, Kuala Lumpuru, Bakuu, u Sarajevu”, poručio je Erdogan.

PROČITAJTE  Sukobi na protestima na kojima je tražen prestanak nasilja nad ženama

Predsjednik Turske je poručio svim zemljama s muslimanskim stanovništvom da je “vrijeme da budemo jedno, da budemo jedinstveni”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare