Svijet

Erdogan popustio: Finska i Švedska ulaze u NATO

Turska je podržala učlanjenje Švedske i Finske u NATO, navode iz ureda finskog predsjednika Saulija Niinista. U međuvremenu je isto potvrdio i sam NATO.

“Danas u Madriru, uoči početka summita NATO-a, imali smo sadržajan sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, uz posredovanje glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga”, započinje saopštenje ureda finskog predsjednika.

“Ishod toga sastanka je potpis naših šefova diplomatije trilateralnog memoranduma kojim se potvrđuje da će Turska ove sedmice na madridskom summitu poduprijeti pozivnicu Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a. Konkretne korake našeg pristupanja NATO-u dogovorit će NATO saveznici tokom sljedeća dva dana, ali ta je odluka sada pred nama. Naš zajednički memorandum podcrtava predanost Finske, Švedske i Turske potpunoj podršci protiv bilo kakvih prijetnji našoj sigurnosti. Naše učlanjenje u NATO će tu predanost samo ojačati”, dodaje se u saopštenju iz Helsinkija.

“Proteklih je sedmica Turska iznosila zabrinutost zbog terorističkih prijetnji. Finska je tu zabrinutost čitavo vrijeme ozbiljno razmatrala. Finska osuđuje terorizam u svim svojim oblicima. Kao članica NATO-a, Finska će se obavezati na potpuno poštivanje svih dokumenata i politika NATO-a u pogledu borbe protiv terorizma”, navodi se u saopštenju finskog predsjednika.

“Dok unapređujemo našu saradnju u toj borbi, kao i na polju izvoza oružja te na pitanju izručenja, Finska prirodno nastavlja djelovati u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom. Oduševljen sam što mogu zaključiti ovu fazu finskog puta prema članstvu u NATO-u. Sada se veselim plodonosnim razgovorima o ulozi Finske u NATO-u s našim budućim saveznicima u Madridu”, zaključuje se u saopštenju finskog predsjednika.

“Postignut je trostrani sporazum”, rečeno je naknadno u NATO-u čiji bi glavni sekretar Jens Stoltenberg uskoro trebao otkriti više detalja.

Ministri vanjskih poslova triju država potpisali su memorandum o proširenju NATO-a. “Postignut je trostrani sporazum”, kazali su iz NATO-a. Očekuje se uskoro obraćanje njegovog šefa Jensa Stoltenberga.

Ova odluka dolazi neposredno prije summita lidera članica NATO-a u Madridu. Podsjetimo, turski predsjednik Tayyip Erdogan bio je protiv ulaska ovih dviju država u NATO optužujući ih konstantno da su utočište za teroriste. Referirao se time na kurdske političke aktere koji tamo djeluju. 

Švedska i Finska su ulazak u NATO zatražili nakon ruske invazije na Ukrajinu. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare