Svijet

Erdogan poslao jasnu poruku Švedskoj i Finskoj: Ne računajte na našu saglasnost dok ne ispunite naše zahtjeve

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO-u razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti.

U govoru zastupnicima iz svoje vladajuće stranke, također je ponovio svoje stajalište da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima.

I rekao je kako Švedska ne bi trebala očekivati ​​da Turska odobri njezinu kandidaturu za članstvo u NATO-u bez povratka “terorista”.

Podsjetimo, Turska optužuje dvije nordijske nacije da skrivaju članove Radničke stranke Kurdistana (PKK), skupine koju smatra terorističkom organizacijom, i sljedbenike Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Prema službenoj turskoj novinskoj agenciji, i Finska i Švedska odbile su desetke zahtjeva za izručenjem kurdskih militanata koje Turska opisuje kao teroriste.

Bez podrške svih članica NATO-a, Švedska i Finska ne mogu se pridružiti vojnom savezu, iako je američki predsjednik Joe Biden jučer izjavio kako je uvjeren da se može postići konsenzus.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare