Svijet

Erdogan primio Thacija u Istanbulu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan primio je danas u palati Vahdet u Istanbulu predsjednika Kosova Hashima Thacija, a fotografije sa sastanka objavljene su na Twitteru.

“Zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na toploj dobrodošlici i produktivnom razgovoru o svim problemima koji se tiču dvije zemlje, bilateralnim vezama, regionalnim i globalnim problemima. Naše dvije nacije uživaju prijateljske veze i u budućnostima ćemo jačati partnerske odnose”, napisao je Thaci na Twitteru, no nije otkriveno više detalja sa sastanka.

Prije dvije sedmice turske vlasti su reagovale na odluku Kosova o osnivanju ambasade u Jerusalemu, u okviru sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova, koji je potpisan u Washingtonu.

Kosovo se tim sporazumom obavezalo ambasadu otvoriti u Jerusalemu, a Izrael se zauzvrat obavezao priznati Kosovo.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je “krajnje razočaranje” zbog takve odluke Kosova.

U saopćenju je navedeno da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezoluciju Ujedinjenih nacija.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u saopćenju iz Ankare je navedeno kako Turska smatra da Kosovo ne treba otvoriti ambasadu u Jerusalemu, ističući da bi to bilo kršenje međunarodnog prava i dodatna patnja palestinskom narodu čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke Ujedinjenih nacija navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavom nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju te odluke i izbjegnu korak koji narušava pravni i historijski status Jerusalema i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od strane drugih zemalja“, navodi se u saopćenju.

Istočni Jerusalem Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, što Izrael negira.

Srbija se Washingtonskim sporazumom također obavezala premjestiti ambasadu u Jerusalem, premda to ranije nije uradila niti jedna evropska država. Evropska unija zagovara uspostavu dvije države, Izraela i Palastine, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom Palestine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare