Svijet

Erdogan stigao u sjedište AK Partije u Ankari

Predsjednik Turske i kandidat na današnjim predsjedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan stigao je u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera, javlja Anadolija.

Erdogan je iz Istanbula upravo stigao u Ankaru i došao u sjedište AK Partije, odakle će pratiti rezultate u izbornoj noći.

Građani Turske danas su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata nakon 95,45 posto obrađenih biračkih mjesta Erdogan je u vodstvu sa 49,5 posto osvojenih glasova. Slijedi Kemal Kilicdaroglu sa 44,09 posto te Sinan Ogan sa 5,31 posto. Muharrem Ince, koji se prije dva dana povukao iz izborne utrke, dobio je 0,47 posto glasova.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto.

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno blizu 94 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Parti) sa 49,69 posto osvojenih glasova. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova.