Svijet

Erdogan: Turska i Kazahstan žele dostići obim trgovine od 10 milijardi dolara

Turska i Kazahstan žele dostići ciljani obim bilateralne trgovine od deset milijardi dolara, budući da se on udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obim trgovine između Turske i Kazahstana porastao je za 58 posto u odnosu na prethodnu godinu i premašio je 5,3 milijarde dolara. Tako da smo brzo premašili naš cilj od pet milijardi dolara”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kazahstanskim kolegom Kassym-Jomartom Tokayevim u Ankari.

Erdogan je istakao kako vjeruje da će sastanak s tursko-kazahstanskim poslovnim ljudima koji je zakazan za srijedu biti “posebno koristan u tom pogledu”.

Navodeći da je sa Tokayevim razgovarao i o ratu Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao: “Naši stavovi o mirnom rješenju u Ukrajini na temelju suvereniteta i teritorijalnog integriteta se poklapaju”.

Obje zemlje su također potvrdile odlučnost za nastavak pružanja solidarnosti u okviru platformi kao što su Organizacija za ekonomsku saradnju UN-a i Organizacija turkijskih država, rekao je turski predsjednik.

Delegacije dviju zemalja potpisale su više od desetak sporazuma, prije početka konferencije za novinare. Erdogan ih je nazvao “koracima koji će dodatno ojačati temelje naših odnosa”.

Postignuti su sporazumi u oblasti transporta, odbrambene industrije, vojne obavještajne službe, informacione tehnologije, kulture, poljoprivrede, trgovine, carine, okoliša, obrazovanja, mladih i komunikacija.

Tokayev je Tursku nazvao “veoma važnim strateškim partnerom”.

On je istakao da će tokom razgovora u Turske biti potpisani komercijalni sporazumi vrijedni milijardu dolara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare