Svijet

Erdogan: Turska ostavlja iza sebe razdoblje priprema i ulazi u eru procvata

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako se njegova zemlja treba snažnije fokusirati na proizvodnju, investicije, zapošljavanje i izvoz, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je obraćajući se na sastanku ekonomskog vijeća Unije privrednih komora i berzi Republike Turske (TOBB) u Ankari kazao kako Turska ulazi u fazu procvata.

Poručio je kako će vlasti nastaviti održavati fiskalnu disciplinu uz pristup orijentisan na zapošljavanje i rast.

Predsjednik Turske vjeruje kako će ta zemlja treći kvartal završiti sa snažnim ekonomskim rastom zahvaljujući vodećim podacima za septembar.

”Sada je pred nama jedan novi period. Sada se trebamo snažnije fokusirati na proizvodnju, investicije, zapošljavanje i izvoz. U vremenu smo kada nije dovoljno promijeniti brzinu, već treba promijeniti i vozilo. Odlučni smo učiniti sve da se to postigne“, rekao je Erdogan.

Ističući kako finansijska stabilnost i stabilnost cijena moraju biti istovremeno osigurane, Erdogan je naveo kako će smanjenje stope inflacije na jednocifrenu biti prioritet.

”Naš najvažniji prioritet je borba protiv inflacije. Naš cilj je što prije doći do jednocifrenog broja kada je riječ o inflaciji. Naša zemlja ostavlja iza sebe razdoblje priprema i sada ulazi u eru procvata“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako vjeruje da će godinu završiti pozitivnim rastom uprkos trenutnim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Osvrnuo se i na kamate ukazavši na značaj poboljšanja investicijske klime.

”Ne bismo smjeli dopustiti da investitori budu slomljeni visokim kamatama”, rekao je Erdogan.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare