Svijet

Erdogan u februaru putuje u UAE: Napravit ćemo snažne iskorake

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je u ponedjeljak kako će u februaru 2022. boraviti u uzvratnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), te kako će s tom zemljom napraviti snažne iskorake, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku iz posjete Turkmenistanu, a tom prilikom je govorio o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i kretanjima kursa turske lire.

“Probleme poskupljenja uzrokovane kretanjem kursa koje nema ekonomsku osnovu riješit ćemo u korist naše nacije kroz ulaganje, zapošljavanje i proizvodnju”, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako nikada nije niti će ikada zagovarati povećanje kamata. Na tu temu neće praviti ustupke.

“Spremni smo pružiti potrebnu podršku onima koji će ulagati, posebno javnim bankama. Bitno je samo da ulažete, povećavate svoja ulaganja i da dobijamo nova radna mjesta”, rekao je Erdogan.

PROČITAJTE  Bivši šef CIA-e: Sve što Putin radi ima korijene u događajima iz ‘91, Ukrajinu vidi kao bodež u srcu Rusije

Govoreći o odnosima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Erdogan je najavio skoru posjetu toj zemlji.

“U februaru putujem u uzvratnu posjetu u UAE-u. Idem s velikom delegacijom i napravit ćemo neke snažne iskorake”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Ponudili su nam plan investicija od 10 milijardi dolara i implementacijom ćemo graditi drugačiju i ljepšu budućnost.”

Na pitanje o odnosima Turske sa Egiptom i Izraelom, odgovorio je:

“Kao što je napravljen korak između Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, slične korake napravit ćemo i s ostalima“.

Erdogan je upitan i kakva je perspektiva Turske u kontekstu rastuće napetosti na granici Ukrajine, gdje se, prema navodima medija, nalazi gotovo 100.000 ruskih vojnika, na što je odgovorio:

PROČITAJTE  Afganistanski talibani i Zapad o humanitarnoj krizi. Aktivistica: ‘Žalosno, sjedate za stol s teroristima‘

“Ovdje je naš stav jasan. Zalažemo se za dominaciju mira u regiji, posebno za pristup koji se odnosi na krimske Turke. S prijateljskom Rusijom, a posebno s gospodinom Putinom, razgovarali smo u nekoliko navrata i razgovaramo o ovim pitanjima. Naša želja je da ova regija ne postane regija kojom dominira rat, već da ide u budućnost kao regija u kojoj dominira mir.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare