Svijet

Erdogan: Uskoro počinjemo s izgradnjom domaćeg razarača TF-2000

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako će njegova država ubrzo početi sa izgradnjom domaćeg broda razarača TF-2000 kojem je namjena protivzračna odbrana, prenosi agencija Anadolija.

Erdogan je danas posjetio istanbulsko brodogradilište gdje je govorio na ceremoniji povodom puštanja u rad prvog domaćeg i nacionalnog obavještajnog broda turskih pomorskih snaga TCG Ufuk.

„Vjerujem da smo veoma dobro ušli u 2022. godinu realizirajući jedan za drugim ključne projekte naše odbrambene industrije”, poručio je on.

Izrazio je želju da brod TCG Ufuk, za koji vjeruje da će doprinijeti efikasnom izvršavanju sigurnosnih i obavještajnih aktivnosti na moru, bude od koristi Nacionalnoj obavještajnoj organizaciji. Pojasnio je kako je prvi obavještajni turski brod Ufuk izgrađen s nacionalnim inženjerskim sposobnostima.

Izvor nade

„Ne želimo više nabavljati iz inostranstva. Do današnjih dana došli smo odlučno radeći od 2004. godine, kada smo rekli da će naši projekti biti domaći i nacionalni. Pogotovo u zadnjih 10 godina, događaji oko nas još jednom su nam pokazali da nacije koje ne mogu biti nezavisne u odbrambenoj industriji ne mogu s povjerenjem gledati u budućnost”, naglasio je Erdogan.

Turski predsjednik poručio je kako je uspjeh Turske u oblasti odbrambene industrije postao vrlo važan izvor nade za potlačene narode i zajednice diljem svijeta.

Naglašavajući da se svake godine povećava broj zemalja koje koriste proizvode turske odbrambene industrije, Erdogan je nastavio:

“Naša zemlja je trenutno među 10 zemalja svijeta koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove. Do sada smo izvezli 180 mornarskih platformi u 25 zemalja. Uskoro ćemo početi i sa izgradnjom našeg razarača protivzračne odbrane TF-2000.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare