Politika

Erdoganov zamjenik u Sarajevu: Idlib je čekala sudbina Srebrenice

Zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus, Srebrenica, AKP izjavio je da je jedan od prioriteta Turske stabilnost i napredak zemalja Balkana, a preduslov za to je konstantno unapređenje saradnje sa svim zemljama i narodima ove regije te međusobna saradnja ovih zemalja.

Kurtulmus je podsjetio da Turska posredstvom svojih institucija realizuje brojne značajne projekte u BiH i zemljama regije.

Govoreći o situaciji u sirijskom Idlibu, u vezi s kojim je ove sedmice postignut dogovor o primirju između Turske i Rusije, Kurtulmus je kazao kako je na sceni pokušaj podjele zemalja Bliskog istoka u cjelini, prvenstveno kroz njihovu destabilizaciju, na čemu je aktivan vanjski faktor.

“Svjesni smo da je na meti i Turska. Kako je ranije govorio i naš predsjednik (Recep Tayyip Erdogan op.a.), onima koji za cilj imaju podjelu Iraka i Sirije, nisu cilj samo te zemlje, nego i Turska koja ima ključnu ulogu u regionu. Ono što mi treba da radimo je pružati još jači otpor tim nastojanjima”, rekao je Kurtulmus odgovarajući na pitanja novinara tokom posjete Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurtulmus je podsjetio da su “igre u toj regiji, ali i nekim drugim dijelovima svijeta” slične onima još u vrijeme Osmanskog carstva, kada su na sceni bile etničke podjele kojima se razbijalo zajedništvo u tadašnjem carstvu.

Podsjetivši da je Osmansko carstvo na Balkanu bilo prisutno gotovo šest stoljeća, Kurtulmus je kazao da je u kasnijim vremenima na principu podjela došlo do sukoba među narodima i velikih promjena za svega dvadeset godina.

“Možemo vidjeti da je i sada na sceni taj mikronacionalizam, a mehanizmi koje vidimo danas, naprimjer u Siriji, su slični kao i u vrijeme udara na Osmansko carstvo. Sada vidimo opet te posredne ratove, vidimo neke centre koji koriste određene terorističke grupe na terenu kako bi postigli svoje ciljeve. Naša najveća prednost je to što smo prepoznali tu igru i što imamo kapacitet da tu igru zaustavimo”, rekao je Kurtulmus.

Ti posredni ratovi, to korištenje određenih terorističkih grupa od strane sila izvan Sirije, kako je rekao Kurtulmus, vidljivi su danas u Siriji i oni su ovu zemlju pretvorili u “krvavu šahovsku ploču”.

“Pozicija Turske u vezi sa Sirijom je potpuno jasna. Turska podržava cjelovitost Sirije. Mi ne želimo određivati ko će ubuduće biti na vlasti u Siriji, samo želimo da u toj vlasti, u njenom izboru i kreiranju sudjeluju svi Sirijci, svi građani te zemlje, u jednom demokratskom procesu. Da bi se to postiglo, u Siriji i regiji moraju biti eliminisane sve terorističke organizacije”, pojasnio je Kurtulmus.

Kurtulmus je dodao da Turska nosi još jedan poseban teret kada je u pitanju rat u Siriji, budući da ta zemlja zbrinjava oko četiri miliona izbjeglica.

Govoreći o Idlibu, Kurtulmus je kazao kako je tom gradu bila namijenjena sudbina Srebrenice i Groznog.

“Tamo boravi oko četiri miliona ljudi. Njihove škole, kuće, bolnice, tržnice, sve njihovo je na meti napada režimskih snaga. Cilj režima je protjerati i eliminisati te ljude. Turska to ne može samo nijemo posmatrati. Zbog toga smo pokrenuli odlučnu vojnu operaciju kojom smo zadali ogroman udarac Assadovom režimu. Turska je pokazala odlučnost, pokazala je da se ne šali. Potom je postignut dogovor o primirju s Moskvom, nadamo se da će to primirje postati trajno. Međutim, moram ponoviti da će Turska u slučaju eventualnog napada na njene snage snažno odgovoriti. Hoću da ponovim i da za Siriju ne postoji vojno rješenje, moguće je samo političko rješenje. Zato pozivamo i međunarodnu zajednicu da podrži proces promjene Ustava Sirije. Svjesni smo da je to teško, ali jedino rješenje je za pregovaračkim stolom”, kazao je Kurtulmus, podsjetivši da je Turska “u Moskvi dobila šta je htjela”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare