Politika

Escobar: Amerika priprema nove sankcije za Zapadni Balkan zbog korupcije

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, najavio je nove sankcije SAD zbog korupcije, koje će obuhvatiti Zapadni Balkan.

“Ne želim da govorim unaprijed o našim sankcijama, ali će ih biti još na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Escobar.

Escobar je to rekao u intervjuu za News 24 TV tokom posjete Albaniji. Kazao je i da ne želi unaprijed govoriti o novim sankcijama, ali da će ih biti još. Naglasio je da je vladavina prava temeljna građa svih demokracija.

Escobar je govorio i o susretima sa zvaničnicima sa zapadnog Balkana koji su na američkoj crnoj listi, uključujući i Milorada Dodika.

“Sastajemo se s Predsjedništvom, a ne s njim. Ne sastajemo se s njim u Istočnom Sarajevu, ne sastajemo se s njim u Banjoj Luci, ne sastajemo se s njim na Palama, i ne zovemo ga u Washington i nije pozvan u Bruxelles ili neku drugu evropsku prijestolnicu”, kazao je Escobar.

Ponovio je da SAD vide partnere među ljudima koji su fokusirani na evropske integracije, NATO partnerstvo i borbu protiv korupcije

“To je povodom toga s kim ćemo biti partner. I nisu svi u političkoj sferi, tako da, ako ih ne nađemo u političkoj sferi, naći ćemo ih u civilnom društvu, u grupama mladih, u privatnom sektoru, ovdje imamo puno partnera i mi ćemo učiniti da se stvari ostvare”, rekao je Escobar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare