Politika

Escobar predviđa: Vidim svijetlu budućnost za region. Otvoreni Balkan neće funkcionisati bez učešća svih zemalja

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, stiže uskoro na to područje gdje će kako je najavio, između ostalog pružiti podršku dijalogu Kosova i Srbije.

Naime, Escobar je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike izjavio da godina počinje sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanje dijaloga dvije strane.

„Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom (Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, prim.nov.) da istaknem našu podršku dijalogu i da pokažemo posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi Evropska unija, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati. Ali moram da kažem da se u tom pogledu pitanje Srbije i Kosova ne odnosi samo na SAD i Evropu, već i na naše kolege u regionu. I u tom pogledu rekao bih da je Albanija veoma korisna”, rekao je Escobar istakavši da Tirana razgovara sa obje strane i podržava SAD u naporima da se uspostavi stabilan odnos između Srbije i Kosova.

Na pitanje da li će u ovoj novoj godini Sjedinjene Države biti više uključene u pregovarački proces i sprovođenje politike uzajamnog priznavanja dvije zemlje, on je kazao:

„Intenzivno ćemo se angažovati sa obje zemlje. Konkretnim koracima pokazaćemo podršku dijalogu. Sarađivaćemo sa našim evropskim partnerima da realizujemo šta god bude odlučeno u ovom dijalogu u procesu koji vodi Evropsku uniju. Bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u cijelom regionu i ne samo u vezi sa političkim – već i ekonomskim pitanjima. Vidimo brojne mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima.”, navodi Escobar

Također, otkrio je i koja je bila njegova poruka zvaničnicima regiona – koji su i dalje najkrhkiji u Evropi.

„Rekao bih da treba da se usredsrede na multietničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi ljudi imaju koristi. I mislim da je Vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svjetlu budućnost za region. Želimo da budemo dio ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav.”, istaknuo je on.

Na samom kraju osvrnuo se i na Otvoreni Balkan. Naveo je da je to pozitivna inicijativa, ali da li ne može biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu.

 „Ne mogu. I ovo je uslov pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje jer praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cjevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negdje na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati. Potrebno je da inicijativa obuhvati sve zemlje, kao i da standardi budu evropski. Jer, na kraju krajeva, zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem. Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve i praćenje odgovarajućih standarda i institucija. To su uslovi naše podrške tom projektu.”, zaključio je Escobar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare