Politika

Escobar upozorava: Cijela regija će ispaštati ako ne uspije rješavanje krize u BiH. Od Dodika dolazi “većina prijetnji”

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni u intervju za CNN kazao je da Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi.

Naime, on je u intervju za CNN-ovu novinarku Christian Amanpour govorio je o političkoj krizi u BiH te kazao da se mora razumijeti kontekst kako bi se uopšte shvatila kriza.

Također, naveo je kako “većina prijetnji” po Dejtonski mirovni sporazum dolazi upravo od člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

“Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, njih dvije su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju”, rekao je on.

“Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neučinkovita je u privlačenju direktnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 posto od ukupne ekonomije. Sve je to posljedica duboke korupcije”, naveo je.

Upozorio je da će cijela regija ispaštati ako ne uspiju napori za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Cijeli intervju pogledajte ovdje.

Naveo je i kako izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim ustavnim promjenama želi se postići funkcionalnija država.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare