Region

Escobar zabrinuo i jedne i druge: “Male šanse da se ZSO pretvori u RS”

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma”, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je istakao da dvije strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka euroatlantskim integracijama”, rekao je Escobar.

Dodao je da je sastanak u Ohridu historijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za cijeli region, prenosi BN TV.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je Escobar.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Escobar je rekao da je “mala vjerovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku”.

Escobar je podsjetio da je specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dao 16 modela sličnih aranžmana unutar EU. Kaže da oni nisu utjecali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja.

“ZSO će biti definisana svojim ovlaštenjima. Bit će definisana statutom. Funkcionirat će u skladu sa Ustavom Kosova”, kazao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela jeste da stvori veze između srpskog stanovništva koje se povremeno osjeća izolovano, marginalizovano, i vlade u Prištini. 

“Zapravo govorimo o komunalnim uslugama, a ne o izvršnim funkcijama. Govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku. Dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno osigurava Beograd”, naveo je Escobar.

Eskobar kao posmatrač učestvuje na sastancima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, kojima posreduju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borell i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare