Svijet

EU planira sankcionisati Putinove kćerke, a na njih je jako osjetljiv: Ne zabadajte svoje slinave noseve u to

Nove sankcije Evropske unije Rusiji trebale bi biti usmjerene i na kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina koje je dobio u braku s bivšom suprugom Ljudmilom, rekli su izvori za Bloomberg.

Marija i Katerina nalaze se na novom popisu sankcioniranih Rusa, iako nije poznato koliku imovinu njih dvije imaju izvan Rusije pa se ovo smatra simboličkim potezom, tvrdi Bloomberg. Uz njih su na popisu još i ruski političari, tajkuni te članovi njihovih porodica.

Predloženi popis sankcioniranih osoba tek trebaju potvrditi evropske vlade te je još uvijek podložan promjenama. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije upoznat s prijedlogom o sankcioniranju Putinovih kćeri te da će pričekati dok to ne bude službeno objavljeno.

Ukoliko EU donese ovakvu odluku to bi mogla jako razbjesniti Putina. O tome koliko je Putinu stalo do privatnosti njegovih kćerki može se zaključiti iz činjenice da službeni Kremlj nikada nije objavio njihove fotografije kao odraslih osoba, a njihove profesionalne karijere također su izvan fokusa javnosti, djelomično i zbog toga što sada više ne nose prezime Putin. No, niti Katerina niti Maria (Putinove kćeri) ne žive skriveno. Obje su visokoobrazovane. Starija kći, Maria Vorontsova, suvlasnica je kompanije Nomenko koja se bavi velikim projektima u ruskom zdravstvu, a mlađa, Katerina Tikhonova vodi Institut za umjetnu inteligenciju pri sveučilištu u Moskvi.

Sudeći prema ranijim izjavama Vladimir Putin posebno je osjetljiv na svoje kćeri te je zbog njih odrješito pozivao novinare da ne zabadaju svoje „slinave nosove“ u njegovu porodicu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare