Svijet

EU podijeljena. Nema saglasnosti o podjeli skoro dvije hiljade milijardi eura

Šefovi država ili vlada članica Evropske unije danas raspravljaju o tome kako potrošiti skoro 2 hiljade milijardi eura.

Okupljeni u Evropskom vijeću, ključnoj instituciji Evropske unije, oni raspravljaju o fondu vrijednom 750 milijardi eura. Taj novac se treba potrošiti kako bi se prevladale posljedice pandemije koronavirusa.

Evropska komisija, vlada EU, predložila je da Unija solidarno sakupi 750 milijardi eura. Od tog novca, 500 milijardi bilo bi podijeljeno državama koje su najgore pogođene koronavirusom. Španija i Italija nadaju se najvećoj pomoći koju procjenjuju u stotinama milijardi eura. Hrvatska, pak, najavila je da će dobiti 7 milijardi eura. Grčka također traži najmanje stotinu milijardi eura. Komisija predlaže da se 250 milijardi eura podijeli kao kredit. No, ukupan iznos – 750 milijardi eura – solidarno bi vraćale sve države EU – njih 27.

Tome se kategorički protive Austrija, Danska, Holandija i Švedska.

Ove četiri zemlje, uz tihu podršku Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, pa i Rumunije, protiv su bespovratne pomoći i zahtijevaju da svaka od država sama vraća svoje kredite.

Njima nasuprot stoje dvije najjače države EU – Francuska i Njemačka. One su stava da je prijedlog Komisije dobar i da ga treba podržati.

U danima prije početka Evropskog vijeća, čiji samit se održava online, evropski lideri izjavljivali su da će do kompromisa jako teško doći, da će trebati vremena, ali da će se dogovor na kraju postići.

Da će se na dogovor čekati duže nego li je neophodno, „potrudila” se i još jedna tačka dnevnog reda – plan potrošnje budžeta EU „težak” 1,1 bilion eura.

Evropski lideri pred sobom imaju pravo brdo para – skoro dvije hiljade milijardi eura!

Ulog je ogroman i koplja su se tek počela lomiti, javljaju izvještači koji pomno prate samit.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare