IT

EU poslala pismo WhatsAppu: “Ne može više ovako”

Evropska unija je sve rigoroznija sa svojim uredbama o zaštiti privatnosti. Već nekoliko godina EU je trn u oku tehnološkim gigantima, naročito kada su društvene mreže u pitanju, prenosi Nova.rs.

Evropska komisija poslala je pismo WhatsAppu, tražeći od kompanije da pojasni promjene koje je uvela 2021. u svoje uslove korištenja, kao i da provjeri njihovu usklađenost sa zakonodavstvom EU.

“WhatsApp mora da obezbijedi korisnicima da razumiju na šta pristaju i kako se koriste njihovi lični podaci. Posebno podaci koji se dele sa poslovnim partnerima.

Očekujemo od ove mreže da se u potpunosti pridržava pravila EU koja štite potrošače i njihovu privatnost. To je razlog zbog koga smo pokrenuli zvanični dijalog“, istakao je komesar za pravosuđe EU, Didier Rainders.

PROČITAJTE  Ambasada SAD žestoko stranačkim liderima: Koga žele obogatiti, sebe ili one koje predstavljaju?

Evropska komisija i Švedska agencija za zaštitu potrošača traže od ove mreže da objasni kako i na koji način se pridržava pravila Evropske unije o zaštiti potrošača.

Ovo se odnosi i na to da li potrošači imaju jasne informacije o posljedicama njihovih odluka da prihvate ili odbiju uslove korištenja ove aplikacije.

Komisija je također zabrinuta zbog razmene podataka WhatsAppa sa drugim Facebookovim/ Meta kompanijama.

Evropska unija je dala rok WhatsAppu do kraja februara da odgovori sa konkretnim koracima u rješavanju ovih problema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare