Vijesti

EU potvrdila isporuku stotina hiljada doza vakcina zapadnom Balkanu

Evropski povjerenik za proširenje i susjedske odnose Oliver Várhelyi najavio je da će u sljedeće dvije sedmice regiji zapadnog Balkana biti isporučena 651.000 doza vakcina protiv covida-19 i poručio da borba protiv korone “ne može čekati”.

Riječ je o 651.000 doza vakcina koje dolaze u regiju pored milijun doza koje su, na inicijativu Austrije, već osigurane kroz sistem Covax za zapadni Balkan.

Várhelyi je, započinjući u Beogradu svoju regionalnu turneju kojom će dominirati pitanje korone, rekao kako je sada ključno pitanje vakcinacije, sugerirajući ga kao najučinkovitije rješenje.

“Izvinjavam se što vas uznemiravam na državni praznik, ali borba protiv koronavirusa ne može čekati i mislio sam kako je najvažnije da donesemo vakcine, počevši od Srbije, najuspješnije zemlje regije u procesu procjepljivanja”, rekao je Várhelyi tokom posjeta srbijanskom nacionalnom Institutu za javno zdravlje Batut na drugi dan Uskrsa po Julijanskom kalendaru.

PROČITAJTE  Žestok sukob navijača u Hercegovini. Iz policije za Raport: Ima uhapšenih i povrijeđenih

Mađarski eurodužnosnik rekao je kako se Srbiji treba zahvaliti ne samo na uspješnoj kampanji procjepljivanja, već i na tome “što nije zaboravila regiju kojoj je uputila 100.000 vakcina”.

“Sada je na nama da uzvratimo uslugu i damo Srbiji dio te vakcine”, naveo je Várhelyi i pozvao građane Srbije da se čim prije vakcinišu kako pandemija više ne bi ugrožavala živote i privrede.

“Svi moramo biti vakcinisani jer bez toga pandemija neće stati”, poručio je Várhelyi.

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović je ocijenila da Várhelyi, govoreći o “solidarnosti Srbije s regijom”, prenosi “istinito i objektivno” ono što Srbija radi.

Várhelyi u ponedjeljak ima radnu večeru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zapadnobalkansku turneju nastavlja u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a potom u srijedu Albaniji i Kosovu.

PROČITAJTE  Magoda: Zabranjeno pušenje napravilo je odličnu atmosferu na Bjelašnici

“Stalo nam je do naših partnera, do njihovih zdravstvenih djelatnika i do najugroženijih građana. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači”, naglasio je Várhelyi uoči posjeta koji je na Twitteru najavio je uz poruku “Mi brinemo”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare