Region

EU razmatra vraćanje viza za Srbiju i Albaniju!?

Nezakonit boravak i neosnovani zahtjevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli su u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju, piše portal EUObserver, prenosi Nova.rs.

Prema internom dokumentu EU, u koji je portal imao uvid, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Njemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podsjeti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima relana opcija.

„U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija“, navela je njemačka delegacija u dokumentu.

Prema zvaničnim podacima Njemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mjestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mjestu.

„Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe“, navodi briselski portal.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017.

Evropska komisija smatra da je bezvizno putovanje „značajno postignuće“ u odnosima EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

„Ali nisu svi sretni, pošto se o prijetnji takozvanog ‘Mehanizma za suspenziju viza’ sada aktivno raspravlja“, navodi EUobserver.

Ponovno uvođenje viza moguće je u slučaju povećanja nezakonitih boravaka za više od 50 odsto, ili ako je niska stopa prihvatanja zahtjeva za azil.

Zemljama koje odbijaju da prime nazad svoje državljane također mogu biti vraćene vize.

U Njemačkoj je registrovan veliki porast „prekršaja neovlaštenog boravka“ iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije.

Tokom protekla tri mjeseca broj zahtjeva za azil građana Gruzije povećan je za 51 posto u odnosu na isti period 2019.

Iz Moldavije je registrovan skok od 429 posto u periodu od juna do augusta 2021. u poređenju s istim periodom 2019.

Italija je iznijela slične komentare o Moldaviji, ukazujući da mreže za trgovinu ljudima koje djeluju u „susjednim zemljama“ zloupotrebljavaju putovanje bez viza.

Rim je predložio da se Moldaviji ukine bezvizni režim „u slučaju nedovoljnog napretka“.

„Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbima“, navodi EUobserver.

Češka je navela da je imala veliki broj neosnovanih zahtjeva za azil građana Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Ukupan broj državljana iz zemalja za koje važi bezvizni režim činili su 47,4 posto svih podnosilaca zahtjeva za azil 2021, više nego 2016. kada je taj udio bio 38,5 posto, istakla je Češka u dokumentu.

Belgija je ukazala na „alarmantno povećanje“ broja podnosilaca zahtjeva za azil iz Moldavije 2021. godine

“Također imamo relativno velike brojeve iz Sjeverne Makedonije, ali to bi mogao da bude privremeni ‘ljetnji fenomen’“, navela je belgijska delegacija.

Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtjev je bio usmjeren protiv Albanije 2019, ali ga je Evropska komisija odbacila, dodaje EUobserver.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare