Svijet

EU traži ograničavanje cijena ruskog plina. Putin: Smrzavat ćete se

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je rekla da će Evropska komisija predložiti ograničenje cijena ruskog plina, baš kao i druge mjere, koje uključuju obavezno smanjenje potrošnje struje u EU.

"Predložit ćemo ograničenje cijene ruskog plina. Moramo srezati ruske prihode koje Putin koristi kako bi finansirao svoj užasni rat u Ukrajini", rekla je Von der Leyen novinarima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, podsjetimo, danas je rekao da će Rusija potpuno prestati isporučivati naftu i plin ako joj Zapad nametne ograničenje cijena tih energenata.

Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su evropski pozivi na ograničenje cijena ruskog plina "glupi" te da bi doveli do viših cijena energenata u svijetu i ekonomskih problema u Europi.

G7 je taj plan najavio prošle sedmice, a potez bi mogao ograničiti i rusku sposobnost osiguranja tankera u državama izvan tog bloka.

"Rusija će izaći iz dogovora o opskrbi ako Zapad provede plan o ograničenju cijena", rekao je Putin. "Hoće li biti političkih odluka suprotnih ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo izvoziti baš ništa ako će to biti protivno našim interesima", najavio je.

"Nećemo izvoziti plin, naftu, ugljen, loživo ulje – nećemo slati ništa", upozorio je Putin pa dodao: "Ostala bi nam samo jedna stvar: kao u poznatoj ruskoj bajki, osuditi vučji rep na smrzavanje."

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije te je najveći izvoznik plina i žitarica. Evropa u pravilu iz Rusije uvozi 40 posto plina i 30 posto nafte.

Putin je kazao kako su Njemačka i zapadne države same krive što je plinovod Sjeverni tok 1 prestao s radom i što su Ukrajina i Poljska samostalno odlučile isključiti druge plinovode prema Evropi. Stari kontinent suočen je sa zimskom energetskom krizom i rastom računa građana nakon što je Gazprom u potpunosti suspendirao slanje plina Sjevernim tokom 1, tvrdeći da je razlog tehničke prirode.

"Sjeverni tok 1 je sada praktički zatvoren", kazao je Putin, pozvavši Njemačku da vrati turbinu za kompresorsku stanicu Portovaja, što će Rusiji omogući da nastavi upumpavati plin.

"Sjeverni tok 1 je sad praktički zatvoren. Tamo curi ulje, to je potencijalno eksplozivna situacija, postoji opasnost od požara", rekao je Putin.

"Turbina ovako ne može raditi. Dajte nam turbinu i pustit ćemo plin kroz Sjeverni tok sutra. Ali ne daju nam ništa", rekao je ruski predsjednik.

Kako javlja Reuters, neke članice EU, čiji glas je potreban za odobrenje novog prijedloga Evropske komisije, strahuju da bi ograničenje cijena ruskog plina dovelo do smanjenja zaliha tog energenta uoči nadolazeće zime.