Ekonomija

EU ukida uvozne carine na ukrajinsku robu

Evropska unija (EU) će ukinuti sve uvozne carine na ukrajinsku robu na godinu dana, navodi se u odluci usvojenoj u utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopšteno je da je Vijeće Evropske unije, koje predstavlja zemlje članice usvojilo danas uredbu koja dopušta privremenu liberalizaciju trgovine i druge trgovinske ustupke u vezi s određenim ukrajinskim proizvodima.

Prema odluci EU više neće uvoditi nikakve uvozne carine na ukrajinsku robu u periodu od godinu dana, uključujući industrijske i poljoprivredne proizvode.

Ovom odlukom EU želi da podrži ukrajinsku ekonomiju i riješi globalnu nesigurnost hrane.

Evropski parlament je prošle sedmice odobrio potez liberalizacije trgovine.

EU je dodijelila dvije milijarde eura vojne pomoći Ukrajini i mobilisao više od četiri milijarde eura makrofinansijske i humanitarne pomoći i podrške zemljama članicama koje su primile izbjeglice iz Ukrajine od početka rata 24. februara.

EU je i usvojila pet paketa sankcija protiv Rusije, usmjerenih na pojedince, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Uvedena je i zabranu izvoza luksuzne robe i uvoza uglja, a ruske i bjeloruske banke isključene su iz SWIFT međunarodnog sistema plaćanja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare