Svijet

EU: Usvojen plan za hitno smanjenje upotrebe gasa

Zemlje Evropske unije u petak su zvanično usvojile plan za vanredne situacije bloka za redukciju upotrebe gasa, dok pokušavaju da uštede gorivo za zimu zbog neizvjesnog snabdijevanja iz Rusije, uprkos protivljenju Poljske i Mađarske.

Zemlje EU su prošle sedmice postigle dogovor o smanjenju potražnje za gasom, u pokušaju da popune skladište gasa i pripreme se za moguće potpuno isključenje gasa iz Rusije.

Sporazumom se od svih zemalja EU traži da ove zime dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 odsto i da bi rezovi mogli da postanu obavezujući u hitnim slučajevima, iako sa brojnim odstupanjima i izuzecima za neke zemlje i industrije, prenosi BHRT.

Sve zemlje, osim Mađarske i Poljske, odobrile su zakon, navodi se u dokumentu koji je objavila Češka, koja trenutno predsjedava pregovorima sa EU.

Rusija je prije napada na Ukrajinu obezbjeđivala 40 odsto gasa EU.

Moskva je od tada smanjila dotok gasa u Evropu, što otežava državama EU da popune skladišta prije zime, a mnoge je podstaklo da se utrkuju u kupovini neruskog goriva i preduzmu korake da ograniče svoju potražnju za gasom.

Evropska komisija “hitno procjenjuje” mogućnost uvođenja ograničenja cijena gasa, navodi se u saopštenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare