Politika

Europarlamentarci: Uvesti sankcije Dodiku, zamrznuti finansiranje RS, krajnje je vrijeme za čvršći pristup

Zastupnici iz četiri političke grupe u zajedničkom priopćenju oštro osuđuju podjele Milorada Dodika, pozivajući na promjenu “strategije pomirenja” EU prema njemu.

Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji, stoji u priopćenju koje su u ponedjeljak objavili zastupnici iz političkih grupa EPP, S&D, Renew i Greens/EFA. Pozivaju Vijeće i države članice EU-a da slijede primjer Sjedinjenih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne poduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih napetosti.

“Mi, zastupnici u Europskom parlamentu, odlučno osuđujemo tekuće opasne akcije srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i ustavni poredak države te druge odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u priopćenju.

PROČITAJTE  Dodik napravio skandal na sastanku s britanskom ministricom: Rekao sam joj da su nas bombardovali i da rade protiv Srba

Provedba svih projekata i pomoći koje financira EU za i unutar Republike Srpske, uključujući makrofinansijsku pomoć i financiranje IPA III, trebala bi hitno biti podvrgnuta temeljitom ponovnom razmatranju, s ciljem da se odmah zamrznu izravna i neizravna financiranja koja bi bila od koristi vlastima ovog entiteta, stav je europarlamentaraca.

Nadalje, europarlamentarci pozivaju EU da osigura održavanje slobodnih i poštenih izbora u oktobru 2022. te izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika i cijelom njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadzor provedbe civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, odlučno ga braneći od javnih napada na njegov autoritet od strane Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

“Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i vjerodostojniji pristup, utemeljen na demokraciji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi je preporučila za otvaranje pristupnih pregovora”, ističu europarlamentarci.

PROČITAJTE  Velika Kladuša: Nezavisni kandidat za načelnika pristupio Našoj stranci

Potpisnici ovog saopćenja su Tineke Strik (Zeleni/EFA), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Bütikofer (Zeleni/EFA), Dietmar Koster (S&D), Klemen Grošelj (Renew), Romeo Franz (Zeleni/EFA).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare