Kriminal

Europol izveo akciju u kojoj je uhapšeno više od 300 osoba. Učestvovala i Bosna i Hercegovina

Europol je koordinirao operacijom “Shield”, globalnom borbom protiv trgovine i zloupotebe lijekovima i doping supstanci.

Operaciju su vodile Francuska, Grčka, Italija i Španija. Sudjelovale su policijske i carinske vlasti iz 28 zemalja. Od toga je 19 država članica Evropske unije i devet trećih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, objavio je Europol (Agencija za borbu protiv kriminala Evropske unije).

Europol: Zaplijenjeno više od 10,5 miliona lijekova

Navodi se da je zaplijenjeno više od 10,5 miliona lijekova, vrijednosti većoj od 40 miliona eura.

Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) koordinirao je carinske agencije, dok je Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) ponudio finansijsku podršku.

Frontex (Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu), Svjetska antidopinška agencija (WADA), Svjetska carinska organizacija (WCO) i nacionalne agencije za medicinu dodatno su podržale operaciju koja se odvijala između aprila i oktobra 2022. godine.

Tokom akcije policijski službenici razbili su 59 kriminalnih grupa. Uhapsili su ili prijavili pravosudnim tijelima 349 osumnjičenika, objavio je Europol.

(Foto: Europol)

Istovremeno, vlasti su zaplijenile velike količine zloupotrijebljenih, falsificiranih ili krivotvorenih lijekova, proizvoda i supstanci za doping. Zaplijenjeni su i ilegalni dodaci prehrani i sportskim dodacima.

Pronađene su i lažne vakcine protiv COVID-a, kao i higijenski proizvodi i medicinski uređaji.

Trgovina i potrošnja lijekova koje nisu propisali medicinski stručnjaci ili medicinski okvir i dalje predstavlja društveni problem, potičući nezakonite aktivnosti.

U toku akcije otkriveni su brojni slučajevi velike trgovine lijekovima. To potvrđuje da ona može biti jednako unosna ili čak unosnija od trgovine narkoticima.

Razbijene ilegalne laboratorije

Dok ova krivična djela stvaraju ogromnu nezakonitu dobit za trgovce ljudima i falsifokatore, javne finansije i sistemi socijalne brige pojedinih država trpe ogromne finansijske troškove.

Grčki odjel finansijske policije razbio je organiziranu kriminalnu grupu, s historijom krijumčarenja anaboličkih steroida i drugih ilegalnih farmaceutskih proizvoda kao što su lijekovi za erektilnu disfunkciju.

Dvije laboratorije u Grčkoj korištene su za pretvaranje sirovina koje su krijumčarene kroz Moldaviju i Bugarsku u razne proizvode.

(Foto: Europol)

Prodaja se odvijala putem web stranica i šifriranih adresa elektronske pošte međunarodnoj klijenteli uključujući desetine profesionalnih sportista.

Opsežna policijska akcija dovela je do hapšenja jednog od šefova kriminalne grupe. Zaplijenjeno je više od 2,4 miliona jedinica anaboličkih steroida i drugih nedopuštenih tvari.

U akciji su učestvovale policije sljedećih država iz Evropske unije: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka i Španijas iz Evropske unije.

Va Eu, države su bile Albanija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Gruzija, Island, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švicarska i Sjedinjene Američke Države.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare