Svijet

Europol: Oružje iz Ukrajine se krijumčari u EU. Nijemci brinu, spominju Jugoslaviju

Samo je bilo pitanje vremena kada će se pojaviti prve vijesti poput ove. Agencija Evropske unije za izvršavanje zakonodavstva (Europol) potvrdila je u petak napise njemačkih medija o tome kako postoje indicije da se iz Ukrajine na područje Evropske unije krijumčari oružje. “Poznati su nam slučajevi prodaje vatrenog oružja i vojne opreme na ilegalnom tržištu”, rekao je glasnogovornik Europola Jan Op Gen Oorth potvrđujući tako izvještaj njemačkog javnog servisa SWR.

Oružje u zamjenu za novac ili usluge

Istražni organi iz zemalja Evropske unije su također sakupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.”Postoji velika opasnost da ovo oružje dođe u ruke organiziranog kriminala”, saopćio je glasnogovornik Europola. SWR u svom izvješću citira interne spise Europola po kojima su “kriminalne mreže u regiji aktivne te provode i pripremaju krijumčarenje većeg količina vatrenog oružja i streljiva”.

Postoje indicije i na to da se oružje namijenjeno daljnjem transportu, tajno pohranjuje uzduž ukrajinsko-poljske granice. “Pripadnici bandi granice prelaze legalnim putem i zatim odlaze u tajna skladišta po oružje”, citira se iz internih spisa. Europol također bilježi i slučajeve u kojima su pojedinci granicu prema Poljskoj pokušali prijeći noseći sa sobom vojno oružje.

U izvještaju se također navodi da zemlje koje su primile velik broj izbjeglica strahuju da su mnogi od onih koji su potražili pomoć, sa sobom donijeli i oružje. “Izbjeglice žele prodati oružje ili njime platiti usluge. Već su zabilježeni slučajevi gdje su izbjeglice prijevoz taksijem pokušale platiti oružjem”, stoji u izvještaju.

Izvući pouke iz jugoslavenskih ratova

Prema navodima glasnogovornika Jana Op Gen Oortha, u Darknetu su se pojavile ponude u kojima se prodaju protuoklopne rakete američke proizvodnje tipa Javelin. Istodobno se međutim ističe kako ove ponude treba dobro provjeriti i utvrditi radi li se o pravim ponudama ili ruskoj propagandi. “Ovi oglasi bi mogli biti dio ruske propagande kojom se stvara negativno raspoloženje prema isporukama zapadnog oružja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik.

Njemački mediji ukazuju na to da je tokom i nakon rata na području bivše Jugoslavije, zabilježeno krijumčarenje vojnog naoružanja. Zastupnik njemačke stranke Zeleni Konstantin von Notz je rekao kako se moraju izvući pouke iz ratova u Jugoslaviji. “Nama je poznato iz mukotrpnih iskustava iz rata na Kosovu da ratno naoružanje predstavlja veliki sigurnosni rizik. Često ratno oružje završava u rukama ekstremista i organiziranog kriminala”, zaključio je Von Notz. Teroristički napadi u Parizu 2015. su djelomice počinjeni oružjem koje potječe iz bivše Jugoslavije. Kod nekih od terorista su čak pronađene i protuoklopne rakete jugoslavenske proizvodnje.

Zastupnik stranke Ljevica Özlem Demirel ukazuje na to da se oružje Bundeswehra koje je Njemačka poslala kurdskim borcima, vrlo brzo pojavilo na lokalnim tržnicama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare