Zdravlje

Evo kako da smanjite unos šećera u organizam: Postoje dva jednostavna trika

Želja za slatkim je stvarna. Ali razlozi ovdje nisu samo psihički, već i prilično fizički. Što više šećera jedete, vaše tijelo želi više šećera - tako da to postaje ciklus bez kraja.

Ali postoje dva jednostavna trika pomoću kojih možete da se riješite želje za šećerom.

Flaster s mirisom vanilije

Prvi se odnosi na mirise. Studija u kojoj su naučnici testirali različite mirise kako bi vidjeli da li određeni mirisi mogu da smanje želju za čokoladom i drugom slatkom hranom i pićima došla je do zanimljivog rezultata.

Od sviһ učesnika, oni koji su nosili flaster s mirisom vanilije na ruci pokazali su najveći gubitak težine. Prema studiji, vanilija je pomogla ovim ljudima da bolje kontrolišu šta jedu i podržavaju pozitivne promjene u isһrani. To može biti zato što miris izaziva oslobađanje serotonina, koji može smanjiti glad. Tako da možete imati pri ruci parfem ili sprej od vanilije i mirisati ga kad god vam se sviđa.

Omiljeni citrus

Još jedan životni trik je također jednostavan. Umjesto da posegnete za slatkom poslasticom, uzmite narandžu, grejpfrut ili bilo koji drugi omiljeni citrus i grickajte ga.

Studija je pokazala da dva flavonoida u ovom voću (naringenin i hesperidin) mogu pomoći u balansiranju nivoa šećera u krvi. Smanjivanjem količine inzulina potrebnog za održavanje ove ravnoteže, manja je vjerovatnoća da ćete osjetiti želju za slatkom hranom.