Politika

Evo kako koalicija SNSD, HDZ i SDA prave raskole i konflikte

Koalicija SNSD, HDZ BiH i SDA pred svake izbore zaoštrava međunacionalne tenzije, tako da ta koalicija više ne može da vodi Bosnu i Hercegovini i vrijeme da se to promijeni, istakli su opozicioni poslanici gostujući u emisiji „Izazovi“ BN televizije

-Samim tim što je dopušteno da bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kao pozdrav prilikom odlaska iz BiH ostavi novi Zakon o kažnjavanju negiranja genocida potvrda je da i međunarodni faktori ne vidi u institucijama BiH partnera za razgovor, već donosi poprijeko odluke bez saglasnoti svih naroda, kazala je poslanica PDP-a u Predstavniškom domu Parlamenta BiH Mira Pekić.

Ona je kazala da se postavlja pitanje šta radi Parlament.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatra da se Inckova odmazda mogla i očekivati nakon Dodikovih istupa.

– To je posljedica i Inckovog ličnog sukoba sa Dodikom koji ga je nazivao svakakvim pogrdnim imenima. Taj zakon je jedna vrsta osvete, rekao je Glamočak.

Poslanici iz bošnjačkog korpusa u odgovoru srpskih predstavnika na nametnuti Inckov zakon vide svojevrsni pokušaj, kako kažu, državnog udar, navodeći da ih to ne remeti da obavljaju svoj poslanički posao i da redovno primaju platu.

– I dok ovo traje, što neko naziva blokadom, a ja bez ikakvog ustručavanja kažem, da to ima elemente državnog udara , svaki dan idem na posao i u ovom periodu imam značaja broj zakonskih rješenja, rekao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH u PD PS BiH.

I Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske (SDA) smatra da se radi o klasičnom državnom udaru.

S druge strane, Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je apel da se uspostavi politički dijalog.

– Da kreiramo život u Bosni i Hercegovini i da ovu koaliciju koja vodi BiH – SDA, HDZ BiH, SNSD, koji zaoštravaju međunacionalne tenzije pred svake izbore i unose nemir među građane, takva koalicija ne može više da vodi Bosnu i Hercegovinu u vrijeme je da se promijeni“, rekao je Ivić.

Govoreći o blokadi medijskih sloboda, s posebnim akcentom na oduzimanje digitalnog signala BN TV, poslanici koji su gostovali u emisiji „Izazovi“, istakli su da je to nedopustivo zemlji koja bi trebala da poštuje demokratske principe.

– Mislim da nije u redu, pogotovo što se to radi kao pritisak sa političkoj nivoa, a u ovom slučaju je očito da je to politički potez SNSD-a“, rekao je Baćevac.

Magazinović smatra da je veoma važan pluralizama kada je riječ o medijima.

– Međutim, ovo bih posmatrao i kao jedan kompliment. Da niste toliko gledani i važni, ovo se ne bi dešavalo, rekao je Magazinović.

Pekićeva navodi da svi stanovnici BiH imaju pravo da čuju glas BN televizije.

– Ne može se uskratiti pravo ljudima da čuju i malo drugačije vijesti, vijesti koje većina građana u Republici Srpskoj sluša i gleda. Isto tako, BN televiziji se ne može zabraniti da uđete u svaku kuću, vi ste glas javnosti, rekla je Pekić.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare