BHDoktor

Evo šta se mijenja u vašem tijelu ako potpuno prestanete jesti hljeb

Bijeli hljeb često je neizostavna namirnica na jelovniku mnogih ljudi, zasitan je, ukusan, ali koliko je zapravo zdrav? Nutricionisti godinama vode rasprave o tome je li hljeb namirnica koju je dobro konzumirati ili bismo je morali svesti na minimum. Isto tako, pokušali su saznati šta bi se desilo našem tijelu ako potpuno prestanete jesti hljeb. Kako donosi Women's Health, postoji nekoliko promjena do kojih će doći ako ovu namirnicu izbacimo iz svakodnevne prehrane.

Kada smanjite unos ugljikohidrata, prvo što ćete primijetiti je koliko brzo, gotovo magično, gubite kilograme. Međutim, stvar je u tome što nećete izgubiti masnoću. Već kilograme uzrokovane nakupljanjem vode u organizmu, objašnjava dijetetičarka i trenerica Marie Spano.

Isto tako, dijetetičarka objašnjava kako su ugljikohidrati izvor energije. Kada osoba naglo smanji njihov unos, a upravo se to događa kada iz prehrane u potpunosti prestanemo jesti hljeb, može doći do neobičnih pojava poput lošeg zadaha, suhoće u ustima, umora, slabosti, vrtoglavice, nesanice. Ali i mučnine. Naravno, te pojave su samo privremene, ali postoje i one dugoročne.

Riječ je prvenstveno o smanjenju rizika od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2, ali jedno istraživanje pokazalo je i da ćete biti manje skloni opasnim stanjima poput infarkta ili moždanog udara. Za razliku od drugih vrsta kruha, bijeli ne sadrži vlakna koja su nam potrebna za normalan rad crijeva pa ćete, kada ga jednom izbacite iz prehrane, u vrlo kratkom vremenu primijetiti poboljšanje probave. Te brži metabolizam.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare