Vijesti

Evropa će 6. oktobra svjedočiti historijskom sastanku, pozvana je i Bosna i Hercegovina

Turska i Velika Britanija trebale bi biti pozvane na prvi sastanak evropske političke zajednice, koji 6. oktobra u Pragu okuplja lidere Unije, zemalja kandidata za pristup Uniji i susjednih zemalja, rekli su večeras evropski izvori. Osim zemalja članica EU, lideri šest zemalja zapadnog Balkana, među kojima je i Bosne i Hercegovina, zatim lideri Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Turske, Armenije i Azerbajdžana trebali bi uskoro dobiti pozivnicu, rekao je jedan od izvora.

“Popis je konačan”, rekao je evropski diplomat. Drugi je diplomatski izvor rekao opreznije da se “konzultacije nastavljaju”. Taj projekt političkog dijaloga i saradnje pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron i dobio podršku u junu na summitu EU. Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je krajem augusta podršku inicijativi.

Prvi će sastanak biti na razini šefova država i vlada 6. oktobra u Češkoj, zemlji koja trenutno obnaša predsjedanje EU. On bi trebao omogućiti “političku diskusiju o strateškim pitanjima od zajedničkog interesa za evropski kontinent… posebno o ratu Rusije protiv Ukrajine, energetskoj krizi i ekonomskoj situaciji”, pojasnio je evropski izvor.

U govoru ambasadorima u Francuskoj 1. septembra, Macron je pojasnio da bi se Evropska politička zajednica trebala sastajati svakih šest mjeseci. Pitanje sudjelovanja Turske “postavljeno je od mnogih drugih članica, o njemu će se raspravljati, a Francuska neće staviti veto”, rekao je. Što se tiče Velike Britanije, koja je napustila EU, pozivnica za sudjelovanje na forumu trebala bi biti poslana novoj premijerki Liz Truss.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare